Kezdőlap AKTUÁLIS MOL váratlan bejelentése – Erre senki nem számított, sokan nem örülnek majd...

MOL váratlan bejelentése – Erre senki nem számított, sokan nem örülnek majd ennek

A Mol-csoport és a Janaf hosszas, több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról – közölte a Mol-csoport csütörtökön.

Az is kiderült: a piaci ár többszörösét fizetjük az Adria kőolajvezeték használatáért. Viszont a szankciók miatt az osztrák, cseh és lengyel piacra nem lehet orosz olajból gyártani a dízelt a Mol szlovákiai finomítójában, tehát az Adria-vezetéken át érkező alapanyagot kell használni.
A Mol közleményéből az sejlik ki, hogy ennek bizony meglesz az ára, és talán nem is mindenkinek jut majd dízel az említett országokban. – írja a Blikk.A tájékoztatás szerint a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a Mol a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti.A Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában – tették hozzá.A közlemény szerint az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.

Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad – írták.A Mol-csoport úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül. Ez aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban – áll a közleményben.

loading...