Kezdőlap EZOTÉRIA Minden gyerek a család tükre! Ha mindig rosszalkodik, nem fogad szót, akkor...

Minden gyerek a család tükre! Ha mindig rosszalkodik, nem fogad szót, akkor a családban van gond!

Nagyon sok szülő keres fel egy idő után szakembert azzal a kéréssel, hogy segítsen, mert a gyerek elviselhetetlen, rosszalkodik, szófogadatlan és egyszerűen nem bírni vele.

Ilyenkor a szülők a szakembertől várják a segítséget és a megoldást is.

Egy valamit azonban fontos leszögeznünk még az elején, nem létezik rossz gyermek, a család a rossz, a gyerek pedig nem más, mint a család tükörképe, tehát viselkedésével csak azt mutatja kifelé, ami valójában a családban van.

Mondhatnánk erre: A tükör görbe?

Az egyetlen megoldás, amit egy szülő ilyen esetben tehet, az, ha változtat viselkedésén, uralkodik indulatain, megpróbál egy higgadtabb oldalról hozzáállni a dolgokhoz és a másik féllel közösen, együtt oldják meg ezt a helyzetet.

Erre azonban a mai családokban csak nagyon kevés példa van, a felnőttek makacsak, a gyereket okolják mindenért vagy egymást.

Lássunk most néhány szülő-típust, akik nagy hatással lehetnek a gyerekre!

Nagylelkű szülők

“Az én gyerekem ne szenvedjen hiányt semmiben”. Ezeknek a szülőknek a többsége nem jó módú, sőt éppen az ellenkezője jellemző rájuk, de mégis az az elvük, ha a gyerek akar valamit akkor azt meg kell kapnia, nem számít, hogy szüksége van-e az adott dologra, vagy nincs.

Ezek a szülők a szeretetet a vásárlással kompenzálják. A gyereknek szeretetre és odafigyelésre van szüksége és nem drága játékokra. Azért nem kell egy szülőnek drága játékot vásárolnia, hogy a gyerek ne zavarja őt egy ideig.
Ugyanakkor ezek a szülők felvesznek egy dajkát a gyerekük mellé, egy olyan személyt, aki még egyetemet is végzett, hogy a gyerek intellektuálisan is fejlődjön.

A nagylelkű szülők mindent megadnak a gyermeküknek és a következőket gondolják: ” A gyerekeimnek meg van mindene, most már végre foglalkozhatok magammal” .

Aggódó szülők

Az aggódó szülők gondolata mindig a gyerekük körül forog, ők aggódnak a gyerek minden mozdulatáért. A legrosszabb dolog a szülők félelme. Az ilyen szülők attól félnek, hogy a gyermekük nem képes valamit megcsinálni a segítségük nélkül. Az ilyen gyerekekből viszont sokszor elkényeztetett, követelőző kamaszok lesznek, akik kezelhetetlenek.

Fáradt szülők

A fáradt szülők már a gyerekük születése előtt elfáradtak. Az ilyen szülők azt gondolják, hogy a gyereknevelés nem is nehéz feladat, de amikor szembesülnek az apróbb nehézségekkel, akkor megrémülnek. Ők nem erre számítottak.
Ezeknek a szülőknek a kulcsszavai a következők: Ne szaladgálj! Ne mássz! Ne csináld ezt, ne csináld azt! A végén azt mondják a gyereknek “Elegem van belőled”. Nem gondolták, hogy a gyereknevelés ilyen nehéz, ezért megpróbálják mindentől tiltani a gyereket, de ez nem megy.

Jegyezzük meg egy gyerek számára a legfájdalmasabb dolog amikor nem figyelnek rá a szerettei, sőt még egy felnőtt ember számára is. A gyereknek nagyon fontos, hogy a szülei figyeljenek rá és ezért bármire képes, mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet.

A tökéletes szülők

A tökéletes szülők mindig azt sulykolják a gyerekbe, hogy “Te kell a legjobb légy”. Ezek a szülők elvégeztek legalább két egyetemet és arra törekednek, hogy a gyerekük a legszínvonalasabb óvodába és iskolába. Képesek a város másik végébe is elvinni a gyereket különórára, azért, hogy az ő gyerekük legyen a legjobb és a legokosabb. Mi több a tanárokat is megvádolják azzal, hogy nem szentelnek elég figyelmet az ő gyerekük számára.

A szülők akiknek nem úgy sikerültek a dolgaik ahogy szerették volna

Ezek a szülők sok mindenen keresztülmentek az életük során és van egy csomó beteljesítetlenül maradt álmuk. Ők azt szeretnék, ha a gyerekeiken keresztül megvalósíthatnák az álmaikat és ezért kötelezik a gyereket, hogy tanuljon, járjon edzésre, órák hosszát töltsön különféle foglalkozásokon, elfelejtve a gyerekkor játékkal eltöltött óráit.

A szülők akik manipulálnak

Ezek a szülők arra használják a gyereküket, hogy hatással legyenek a férjükre, feleségükre vagy a családra. A kifejezés, hogy  “Nem nekem kell, hanem a gyereknek” szinte mindennap hallható tőlük. A gyerek minél esetlenebb vagy minél betegesebb, a szülők annál jobban tudnak hatni a család többi tagjára. Az ilyen szülők próbálnak egy olyan légkört fenntartani a családban, amelyik mindég a gyerek problémáit helyezi a középpontba.

A fentiekben leírtak nagyon tanulságos dolgok, ezért figyeljünk oda, hogyan viselkedünk, mert nem a gyerekeink problémásak, hanem mi vagyunk azok!

loading...