Kezdőlap AKTUÁLIS Megszületett a döntés – Betiltják a benzines és dízel autókat

Megszületett a döntés – Betiltják a benzines és dízel autókat

Hirdetés

Az Európai Parlament tagjai szavaztak a Fit for 55 klímavédelmi csomagról, amelynek célja az EU károsanyag-kibocsátásának legalább 55%-os csökkentése 2030-ig.

 

Hirdetés

 

Mivel az Európai Parlament megszavazta, 2035-től már csak elektromos autót lehet venni az Európai Unióban.

Az EU által kidolgozott klímavédelmi Fit for 55 akcióterv javaslatai között szerepelt, hogy 2035-től az EU-ban csak olyan új autót lehessen vásárolni, amely elektromos hajtású, tehát teljesen kivezetnék az autóiparból a belső égésű motorokat.A szerda esti szavazás vitákba torkollt, mivel egyes képviselők szerint a tiltásról szóló döntés hibás, mert a jövőben jóval környezetbarátabb, szintetikus üzemanyaggal is lehetne belső égésű motorokat hajtani.

Emellett szerintük a szintetikus üzemanyagok gyártása sem mennyiségben, sem árban nem tudja majd helyettesíteni a benzint, és a legyártott szintetikus hajtóanyagokra máshol, a szintén klímavédelmi reformok előtt álló légi közlekedésben van szükség.Ezek a hajtóanyagok ugyanis elengedhetetlenek a légi utasszállítással összefüggő szennyezés csökkentéséhez, ám jelenleg sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség az ilyen üzemanyagból a kerozin helyettesítésére.

Ugyan voltak olyan elemei a klímavédelmi csomagnak, amelyeket nem fogadtak el, de végül a belső égésű motorral szerelt autók betiltása viszont átment a szavazáson.

Az Európai Unió tanácsa a hónap végére ígéri a teljes álláspontját a javaslattal kapcsolatban, és a végső verzió háromoldalú, a parlament, a tanács és a bizottság közötti tárgyalások során alakul majd ki.

Hirdetés