Kezdőlap AKTUÁLIS Megjelent a rendelet – Ilyen változások lépnek életbe a nyugdíjaknál

Megjelent a rendelet – Ilyen változások lépnek életbe a nyugdíjaknál

Hirdetés

A Magyar Közlöny legfrissebb számában, március 28-án megjelent a kormány rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló törvény végrehajtásáról szóló korábbi rendelet módosításáról.

 

Hirdetés

Ez az új rendelet kiemelkedően fontos a nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok számára, mivel az új szabályok meghatározzák a 2024. évi nyugdíjszámítás alapját.

Az új rendelet értelmében, a 2024. évi nyugdíjak valorizációs szorzóit tartalmazó melléklet megváltozott. A valorizációs szorzók meghatározzák, hogy az előző években elért kereseteket és jövedelmeket hogyan igazítják hozzá a nyugdíjazás idején aktuális kereseti szintekhez.

Ez egy fontos lépés a nyugdíjrendszer fenntarthatósága és az igazságos ellátás biztosítása érdekében.Az új rendelet értelmében, az 1988 és 2022 között elért kereseteket kell valorizálni a 2023-as kereseti szintre. Ez azt jelenti, hogy azok a személyek, akiknek 2024-ben állapítják meg vagy már megállapították ideiglenesen a nyugdíját, a 2023-as kereseti szint alapján fogják kiszámítani a nyugdíjukat.

Ez technikailag azt jelenti, hogy az említett időszakban elért kereseteket igazítják hozzá a 2023-as országos nettó átlagkereset emelkedéséhez.

Fontos kiemelni, hogy az új valorizációs szorzók érvényesek azokra is, akiknek már megállapították a nyugdíjukat 2024-ben.Ezek az emberek visszamenőlegesen is részesülnek majd az új szorzók előnyeiből, hiszen a nyugdíj-megállapító intézmények a szorzók kihirdetése után számolják majd ki a pontos nyugdíjösszegeket.

A kormányrendelet március 31-től hatályos, így az új szabályok rögtön alkalmazásra kerülnek a nyugdíjszámításban. Ez azt jelenti, hogy az érintettek már az idei évben részesülnek az új valorizációs szorzók előnyeiből.

Az alábbiakban összefoglaljuk a 2024. évi nyugdíjszámítás során alkalmazandó valorizációs szorzószámokat:

  • 1988 és 2022 között elért keresetek: a 2023-as kereseti szintre valorizálva
Ezzel az új rendelettel a kormány további lépéseket tesz annak érdekében, hogy biztosítsa a nyugdíjasok számára a méltányos és fenntartható nyugellátást, valamint az átlátható és stabil nyugdíjrendszer működését.

A friss valorizációs szorzók alkalmazása lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok valós és igazságos ellátásban részesüljenek a jövőben.

Hirdetés