Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Megfejtették a 2000 éves rejtélyt: ettől áll még 2000 év után is...

Megfejtették a 2000 éves rejtélyt: ettől áll még 2000 év után is a rómaiak betonja!

Hirdetés

Az amerikai Utah-i Egyetem kutatói megfejtették a 2000 éves rejtélyt és rájöttek arra, hogy mitől is olyan erős a régi, rómaiak betonjai, amik több ezer év után is sértetlenül állnak.

Érdekes dolgot találtak benne!

Manapság sajnos nem tudnak a szakemberek olyan erős és időtálló betont építeni, amik több évig is sértetlenek tudnának maradni.
Pedig ha ismernénk egy ilyen ősrégi titkot, amit a rómaiak is használtak, az egész világon rengeteg pénzt tudnánk megtakarítani és az országok pénzeit lehetne másra is fordítani.
Az egyetem kutatói Marie Jackson professzor vezetésével Olaszországban, Orbetellóban, egy kb. 2000 éves mólót vizsgáltak. Ehhez egy nagy teljesítményű röntgent használtak, hogy rájöjjenek miből is van a beton.
Az eredmények azt támasztották alá, hogy a beton többnyire timsós tobermorit nevű anyag kristályainak köszönhetően lehet ilyen masszív. Ezeket a kristályokat figyelhették meg az 1960-as években keletkezett vulkanikus sziget, Surtsey kőzeteiben is. Éppen ezért úgy gondolták, hogy a létrejöttéhez rendkívül magas hőmérsékletre van szükség.

A római beton mészből, vulkáni hamuból és sós tengeri vízből áll, ám pontos “recept” sajnos nem áll rendelkezésre, ugyanis a birodalom bukásával ez a titok is elveszett.
A kutatók véleménye, hogy mindenképp hasznos lenne kitalálni a pontos elkészítési módot, mert a mai modern betonok készítése az üvegházhatású gázok 5%-át juttatják a levegőbe.
Hirdetés
loading...