Kezdőlap AKTUÁLIS MEGÉRKEZETT az előrejelzés! Ilyen lesz a téli időjárás, készüljön fel mindenki!

MEGÉRKEZETT az előrejelzés! Ilyen lesz a téli időjárás, készüljön fel mindenki!

Nagyon változékonyan indul az őszi időjárás és az elmúlt évek tapasztalataihoz képest a téli időjárásra sincs mit adni.

Az előrejelzések szerint hideg télre kell készülnünk, 2021-2022-es év tele sokkal zordabb lesz, mint amihez az utóbbi években szoktunk.

 

A hosszútávú előrejelzés szerint sarkvidéki örvény ér el minket, ami egészen Európa középső részéig elhúzódik majd, így Magyarországot is érinteni fogja.

Nyilvánvalóan a hosszútávú előrejelzések bizonytalansága elég nagy, bőven benne van a pakliban a változtatás esélye, viszont a szakemberek jelenleg ezt az előrejelzést adták ki.

Egy úgynevezett poláris örvény ér majd el minket. Ha a ciklon gyorsan kering, akkor hideg a levegőt maga alatt tartja, viszont ha a ciklon lassabban mozog, akkor a délebbi területekre is eljut, vele együtt pedig a hidegebb légtömegek is.

Ugyancsak a hidegebb telet vetítik előre a sztratoszférában zonális szelek irányának változása, az egyenlítői kvázi kétéves oszcilláció (QBO). Az előrejelzés alapján idén télen keleti fázis lesz és a keleti szelek miatt nagyobb az esélye lesz a gyenge sugárzásnak és a sztratoszférában a hirtelen felmelegedésnek – amely gyengíti a poláris örvényt is – így a hidegebb teleknek Észak- és Közép -Európában és az Egyesült Államokban.


loading...