Kezdőlap AKTUÁLIS Mától lehet regisztrálni a gyerekek oltására: itt van minden, amit tudni kell!

Mától lehet regisztrálni a gyerekek oltására: itt van minden, amit tudni kell!

December elején erősen megnövekedett a gyermekkorú koronavírusos betegek száma, Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyermekeknél.

 

A mai naptól itthon is lehet regisztrálni az 5-11 éves gyerekeket koronavírus elleni védőoltásra. Itt vannak az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalók.

Hol tudom beoltani a gyermekem?

A gyerekek oltásáról a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontok gondoskodnak, de ha lesz rá igény, akkor a házi gyermekorvosoknál is tervezik. Az első napokban várhatóan csak azoknak tudnak oltóanyagot biztosítani, akit szülei december 7-ig regisztráltak.

Milyen adatokat kell megadnom a regisztráció során?

  • a gyermek nevét,
  • életkorát,
  • TAJ-számát,
  • lakcímét és
  • a szülői elérhetőséget.

Amennyiben a szülő már regisztrált oltásra saját e-mail-címmel, akkor a gyermek regisztrálásához egy másik e-mail címmel kell regisztrálni.


Milyen okmányokat kell vinnem az oltásra?

  • a gyermek tajkártyáját,
  • egy személyazonosító dokumentumot,
  • egy szülői hozzájáruló nyilatkozatot és
  • egy nyilatkozatot az esetleges betegségekről.

Mikor kezdődik a gyermekek oltása?

A szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek meg, és december 14-én már nagy eséllyel lesz elegendő mennyiség.

Milyen vakcinával oltják be a gyermekeket?

A 12-15 éves korosztályhoz hasonlóan, ők is kizárólag Pfizer-vakcinát kapnak. Az oltóanyag nem különbözik a 12-15 éveseknek adott vakcinától, azonban harmadannyi adagot kapnak. Ez a korosztály is két oltást kap, három hét különbséggel.

Mennyire biztonságos az 5-11 éves gyermekek oltása?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) október óta tanulmányozza a gyártó által benyújtott dokumentumokat, november 25-én pedig engedélyezte ezen korosztály oltását, és ezen belül a Pfizer-vakcinát ajánlja.

A vakcina hatását egy 2268 gyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték, és megállapították. hogy a Pfizer hatékony és biztonságos ezen korosztály számára is.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek a gyermekemnél az oltás után?


Az eddigi külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy ennél a korosztálynál sem kell tartani komolyabb oltás utáni reakciótól. A reakciók teljesen megegyeznek az idősebb gyerekek és a felnőttek esetében tapasztalható mellékhatásokkal: enyhe izomfájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén. Ezen tünetek egy-két napon belül elmúlnak. A felnőttekéhez képest a gyermekeknél ritkábban és jóval kevesebb mellékhatás jelentkezik, súlyos oltási reakciót abszolút nem tapasztaltak.

Van-e kizáró oka, hogy gyermekem megkaphassa az oltást?

Azon gyermekeknek, akiknek korábban súlyos allergiás reakciójuk volt, javasolt, hogy intézményi háttérrel vegyék fel az oltást. Az orvos akkor is dönthet úgy, hogy nem adja be az oltást, hogy ha a gyermek immunrendszert gyengítő kezelést kap. Ezen felül akut lázas betegség esetén mindenképpen meg kell várni, míg a gyermek meggyógyul.

loading...