Kezdőlap AKTUÁLIS Közel 2 millió személy bank-és hitelkártya adata került ki az internetre –...

Közel 2 millió személy bank-és hitelkártya adata került ki az internetre – Most nagyon figyelj!

Hirdetés

A kiberbűnözők mindig új módokat keresnek arra, hogy felhívják magukra a figyelmet, és a sötét weben aktív BidenCash ebben most nem válogatós.

 

Hirdetés

A piactér egy különleges akcióval hívja fel magára a figyelmet, mely során ingyen osztogat lopott betéti- és hitelkártya-adatokat. Az áruház eddig összesen 1,9 millió lopott adatot tett közzé az interneten, azonban a kérdés, hogy miért döntöttek egy ilyen jellegű ingyenes “akció” mellett.

A BidenCash áruház, mely kifejezetten lopott adatok árusítására szakosodott, 2022 elején indult, és főként adathalászattal és hasonló módszerekkel szerez be emberek kártyaadatait. Ezeket aztán alacsony áron, 0,15 dollár (kb. 52 forint) darabáron értékesítik.

Az áruház időnként azonban olyan ingyenes akciókkal rukkol elő, amelyekkel tovább növeli saját ismertségét a kiberbűnözők körében. Eddig már több mint ötmillió lopott kártyaadatot osztottak ki ingyenesen a weben.

A Bleeping Computer elemzése szerint az ilyen kiszivárogtatott adatbázisokban gyakran találhatók ismétlődések, valamint lejárt vagy már letiltott kártyák. A mostani adatgyűjtés során a portál kártyaszámokat, lejárati dátumokat és CVC biztonsági kódokat talált. A legtöbb kártya 2025 és 2029 közötti lejáratú, de néhány 2023-ban lejárt kártya is felbukkant.

Az ilyen típusú kártyaadatokkal vissza lehet élni, például internetes vásárlások során, bár kérdéses, hogy valóban valódi adatokról van-e szó, vagy csak véletlenszerűen generált számsorozatokról. Mindenesetre a korábbi kiadott kártyaadatok valódiak voltak, tehát a kiberbűnözők nem hajlandóak kompromisszumot kötni a “jó hírük” terén.

Ez a friss eset ismételten rámutat arra, mennyire fontos körültekintőnek lenni az online vásárlások során. Mindig csak a hivatalos kereskedői oldalakon indítsunk tranzakciókat, és soha ne fizessünk gyanús, gyanús webhelyeken, különösen akkor, ha azokat egy e-mail vagy SMS nyitása után értük el.

Ha utólag gyanús tevékenységet észlelünk, haladéktalanul tiltsuk le a betéti- vagy hitelkártyánkat a bankunk segítségével, hogy minimalizáljuk a potenciális károkat.

Hirdetés