Kezdőlap AKTUÁLIS Kiderült, meddig tart idén a tél! – Meglepő előrejelzés érkezett

Kiderült, meddig tart idén a tél! – Meglepő előrejelzés érkezett

Hirdetés

Vajon milyen időt jósol február második felére és márciusra Dávid Mihály? Mutatjuk!

 

Hirdetés

A Dávid-naptár szerint a február közepén esedékes – és múlt hétvégén meg is érkezett – átmeneti hőmérséklet csökkenést egy kifejezetten tavaszias február vége követi, 10 fok feletti nappali hőmérséklettel és már éjszaka sem várhatóak fagyok. Ráadásul a csapadék valószínűsége sem túl nagy.

Mindezt a Köpönyeg.hu meteorológiai portál 12 napos előrejelzése is alátámasztja, ahol a héten ugyan szerda és szombat kivételével minden napra 1 milliméter esőt jósolnak, a maximum hőmérséklet döntően 10 és 12 fok között alakul. Ami a hőmérsékleti minimumot illeti, a prognózis szerint a hőmérő higanyszála keddtől jövő péntekig nem süllyed fagypont alá.S hogy mindezek után mi várható márciusban? Dávid Mihály prognózisa szerint a jövő eleje már esősebbnek ígérkezik, és március 10. körül még várhatók fagyok, de idén valóban korán beköszönt a tavasz. Erre utalt az is, hogy Vörsre már január 24-én hazatért az első gólya, Kele és sorban érkeznek a többiek. Mostanra pedig kinyílt a téltemető és a hóvirág. Aki szeretné látni a Alcsúti Arborétum különleges hóvirág-mezőjét, annak most érdemes ellátogatnia oda.

Kedden a Tiszántúl nagyobb részén csökken a felhőzet, délelőtt ott is megszűnik a csapadék. Általában több órára kisüt a nap, de az Északi-középhegység térségében egész nap borult maradhat az ég. Délután nyugat felől frontális felhőzet érkezik, amelyből a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor. A csapadékrendszer várhatóan az esti óráktól mozdul keleti irányba. A déli légmozgást főleg a délkeleti megyékben kísérhetik élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de a tartósabban felhős északkeleti részeken néhány fokkal hidegebb is lehet. Késő este 1, 7 fok valószínű.

SZERDA
Kelet felé elvonul a frontális felhőzet, mögötte napközben a legtöbb helyen kisüt a nap, majd délutántól nyugat felől ismét felhősödés kezdődik.
Délelőttig még többfelé lehet számítani esőre, záporra, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam, legfeljebb néhol fordulhat elő zápor.
Estétől északnyugat felől újabb hullámban lehet számítani kisebb esőre, záporra.
A kezdetben északnyugati, nyugati irányú szél mindenütt délnyugatira fordul, és helyenként megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.CSÜTÖRTÖK
A melegfronti felhőzet a déli órákra elhagyja az országot, majd a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Estétől észak felől egy hidegfronti felhősáv vonul át az országon.
Többfelé, illetve több alkalommal várható eső, zápor.
A kezdetben délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul és többfelé kísérhetik viharos lökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 17 fok között várható, de keleten akár 10 fok alatti maximumértékek is előfordulhatnak. A főnhatás miatt elsősorban nyugaton, északnyugaton elvétve magasabb hőmérsékleti értékek is lehetnek.

PÉNTEK
A hidegfronti felhősáv reggelre elhagyja az országot, majd napközben felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Elsősorban északkeleten maradhatnak felhősebb körzetek.
Reggelig még szórványosan valószínű kisebb eső, záporeső, majd csökken a csapadékhajlam.
Az általában északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen kísérhetik viharos, helyenként akár erősen viharos lökések, ugyanakkor a délnyugati határszél közelében mérsékelt maradhat a légmozgás.
A hőmérséklet hajnalban jellemzően 2 és 7 fok között alakul, de kevésbé szeles délnyugati és északkeleti tájakon pár fokkal hidegebb is lehet.
Kora délután 8 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk.SZOMBAT
Erősen megnövekszik a felhőzet, a nap nagyobb részében erősen felhős vagy borult idő valószínű.
Nagyobb eséllyel a nap második felétől szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat.
A kezdetben déli irányú szél északnyugatira, nyugatira fordul és többfelé megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

VASÁRNAP
Átmenetileg ismét csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet, majd ismét felhősödés kezdődik.
Elsősorban a nap első felében szórványosan lehet kisebb eső, zápor, a hegyekben vegyes halmazállapotú csapadék is.
A kezdetben nyugati, északnyugati szelet még többfelé kísérhetik erős lökések, majd veszít erejéből a légmozgás.
A minimum-hőmérséklet -5 és +4, míg a maximum-hőmérséklet 8 és 13 fok között várható.

Hirdetés