Kezdőlap AKTUÁLIS Kiadták a riasztást – Napokon belül ellepnek mindent, figyeld az eget, mert...

Kiadták a riasztást – Napokon belül ellepnek mindent, figyeld az eget, mert az egész országot érinti

Hirdetés

Az idei esős időjárás és a Tiszától elöntött területek miatt komoly szúnyoginvázió várható Magyarországon, figyelmeztettek a hazai entomológusok már februárban.

 

Hirdetés

Az intenzív csapadékoknak köszönhetően a klasszikus lárvatenyésző helyeken is megindul a felmelegedés, és a szúnyoglárvák elkezdenek kikelni, ami hatalmas mennyiségű vérszívót jelent majd a következő napokban és hetekben.

Elterjedés és várható területek

A Szigetközben és a Tisza mentén lesz a legnagyobb szúnyoginvázió, de az ország más részein is jelentős mennyiségű szúnyogra kell számítani.

A megelőző intézkedések kulcsfontosságúak lesznek ahhoz, hogy ne zavarják meg túlságosan az emberek szabadban töltött idejét.


Szúnyogirtás és intézkedések

A katasztrófavédelem intenzív szúnyogirtást tervez a lárvák és a felnőtt egyedek ellen, légi és földi permetezésekkel.

Emellett az otthoni védekezés is fontos, például az udvaron összegyűlt csapadékot rendszeresen ki kell önteni, hogy ne teremtsünk további tenyészőhelyeket a szúnyogoknak.

Gyakorlati részletek

Az irtás több vármegyében zajlik majd, ahol a legtöbb szúnyogra kell számítani. Földi és légi permetezéseket hajtanak végre az érintett területeken, hogy hatékonyan számoljanak fel a vérszívók nagy tömegét.

Fontos megjegyzés

Fontos kiemelni, hogy a szúnyoggyérítő készítmények az érzékenyebb rovarokat pusztítják el, de emberre és háziállatokra nem jelentenek veszélyt, hiszen csak nagyon alacsony dózisban használják őket.

A megelőzés és az irtás fontossága elsősorban azért kiemelkedő, mert a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, és a trópusi fajok megtelepedése is veszélyt jelenthet az egészségünkre.A szúnyoginvázió elleni védekezés kiemelt fontosságú a lakosság számára, hiszen nemcsak a kellemetlen viszketést okozhatják a szúnyogcsípések, hanem súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Az irtás és a megelőzés együttesen segíthet abban, hogy kellemesebbé tegyük a nyári napokat, és minimalizáljuk a szúnyogok okozta kellemetlenségeket.

Hirdetés