Kezdőlap EGÉSZSÉG Kéz-láb-száj betegség – Így védheted meg tőle a gyermekedet

Kéz-láb-száj betegség – Így védheted meg tőle a gyermekedet

A kéz-láb-száj betegség egy gyakori fertőző betegség a gyermekek körében. Habár jóindulatú egészségügyi problémáról van szó, a gyermekek gyengévé és ingerlékennyé tudnak válni tőle. A következő tünetekre érdemes azoknak a szülőknek odafigyelnie, akiknek kicsi gyermekeik vannak.

A kéz-láb-száj betegséget leggyakrabban a Coxackie vírus okozza, amely gyenge immunrendszerrel rendelkező személyeket fertőz meg a legkönnyebben. A fertőzés közvetlen kontaktus útján terjed, ‘piszkos’, azaz nem megmosott kéz által és szennyezett felületek révén is. A kórokozó a nyálban és a székletben is kimutatható.

A betegség bármely életkorban előfordulhat, de az 5 évesnél fiatalabb gyermekek a legfogékonyabbak rá. A fertőzéstől számított 3-7 napon belül jelentkeznek a tünetek, amelyek közül a legjellemzőbbek:

  • láz;
  • hirtelen jelentkező étvágytalanság;
  • fejfájás;
  • torokfájás;
  • ingerlékenység, rosszkedvűség;
  • piros, fájdalmas hólyagok a száj nyálkahártyán, amelyek többnyire aftához hasonlítanak;
  • piros kiütések a tenyéren és a talpon.

A láz és a torokfájás a legelső tünetek, a kiütések csak nagyjából 2 nappal később jelentkeznek.

Megelőzés

A jó higiénés gyakorlat az első számú megelőzési módszer. Fontos, hogy a gyerekek tudják, hogyan kell alaposan kezet mosni, amit minden mosdó használat és minden étkezés előtt meg kell tenniük.

Ha a gyermek bölcsibe, óvodába jár, akkor a felügyelőknek fokozottan figyelniük kell erre. Az otthonodban pedig fontos, hogy te is rendszeresen fertőtlenítsd a gyakorta használt tárgyakat, mint a játékok, kilincsek, villanykapcsolók, távirányítók, stb.

Kezelés

Ha valaki megfertőződött, az potenciális fertőző forrás mások számára is, különösen az első héten. Ebben az esetben fontos, hogy a gyermeknek el legyenek mondva alapvető szabályok – azaz nem szabad másokkal közös pohárból, tányérból, közös evőeszközzel ennie vagy innia; a kezét pedig rendszeresen és alaposan meg kell mosnia.

Nincs specifikus kezelése a betegségnek és mivel a hólyagok, kiütések 5-6 nap után maguktól eltűnnek, ezért a higiénés szabályok betartás a legfontosabb. Ugyanakkor kerülni kell, hogy a fertőzött személy bőrére bármilyen irritáló anyag, készítmény kerüljön.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...