Kezdőlap AKTUÁLIS Jobb, ha tudsz róla, íme a Telekom közleménye

Jobb, ha tudsz róla, íme a Telekom közleménye

Hirdetés

A Magyar Telekom frissen közzétette 2024 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit az EU által elfogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint.

 

Hirdetés

A negyedéves jelentésben nem auditált értékeket találunk az összes pénzügyi időszakra vonatkozóan.

Az első negyedévben az összes bevétel éves szinten 14,5%-kal, 224,2 milliárd forintra nőtt. Ennek oka a mobil adatforgalomból és a vezetékes szélessávú bevételekből származó jelentős emelkedés, valamint az inflációkövető díjkorrekciók hatása, ami Magyarországon magasabb előfizetési díjbevételeket eredményezett.A mobil bevételek 16,6%-kal, 130,9 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest, főleg a mobil adatbevételek növekedése és a nagyobb volumenű készülékértékesítések miatt.

A vezetékes bevételek is emelkedtek éves szinten 15,0%-kal, 72,6 milliárd forintra, elsősorban a vezetékes szélessávú és TV bevételek ügyfélkör-bővülésének köszönhetően.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek változatlanok maradtak az előző évhez képest, míg a közvetlen költségek éves összevetésben 8,5%-kal nőttek, elsősorban a készülékértékesítés növekedésének és a követelések értékvesztésének emelkedésével párhuzamosan.

Az összekapcsolási költségek 21,6%-kal csökkentek éves összevetésben, ami a magyarországi mobil végződtetési díjak csökkentésének eredménye. Az RI/IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek nagyjából változatlanok maradtak az előző évhez képest.

A pénzügyi eredmények éves szinten jelentős javulást mutatnak. Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) 45,8%-kal nőtt, míg az EBITDA AL (amortizáció nélküli EBITDA) 51,4%-kal emelkedett az előző évhez képest.A nettó pénzügyi eredmény javult az előző évhez képest, mivel alacsonyabbak voltak a hitelállományok és kedvezőbbek voltak a likviditási pozíciók. A nyereségadó is nőtt, ami részben a magasabb profitszint következménye.

A Magyar Telekomnak a spektrumlicenszek nélküli CAPEX (tőkekiadások) éves szinten csökkent, míg az egyéb működési költségek csökkentek az előző évhez képest.

Összességében a Magyar Telekom jelentős növekedést mutatott az első negyedévben, ami jó előjel lehet a vállalat további fejlődésére nézve.

Hirdetés