Kezdőlap AKTUÁLIS Itt az új nyugdíjkorhatár – Ekkor mehetsz nyugdíjba a jelenlegi törvény szerint

Itt az új nyugdíjkorhatár – Ekkor mehetsz nyugdíjba a jelenlegi törvény szerint

Hirdetés

Így mehet korkedvezményesen nyugdíjba.

 

Hirdetés

Az Infostart a hovege.hu alapján összegyűjtötte a legfontosabb információkat a “Nők 40” korkedvezményes öregségi nyugdíjról, mivel sok tévhit kering róla. Ennek lényege, hogy azok a nők, akik legalább 40 év jogosultsággal (ebből legalább 32 év szolgálati idővel) rendelkeznek, koruktól függetlenül jogosultak nyugdíjra. Ez lehetővé teszi, hogy sokan már 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhassanak, és teljes öregségi nyugdíjat kapjanak.

A 32 éves szolgálati idő azokat az éveket jelenti, amelyeket hivatalosan dolgozva töltöttünk el. Ebben az időszakban érvényes biztosítási jogviszonyunk volt, és nyugdíjjárulékot fizettünk. Ez a szám minden keresőtevékenységet, beleértve a táppénzt és az álláskeresési járadékot is magában foglalja. Fontos megjegyezni, hogy a szolgálati idő alatt azokat az időszakokat nem számítják bele, amikor a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt, és az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében azokat az időtartamokat sem, amelyek alatt nincs nyugdíjjárulék-tartozásuk.


Ezek nem tartoznak a szolgálati időbe:

  • azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként,
  • a passzív táppénz időszaka,
  • amikor munkanélküli ellátást folyósítottak,
  • az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, amennyiben az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

 

A 32 éves szolgálati időtől való eltérés csak két esetben lehetséges. Az egyik, ha az érintett nő nevelt súlyosan fogyatékos gyermeket, és azért ápolási díjat kapott. Ebben az esetben 2 évet engednek el a szolgálati időből. A másik lehetőség, ha a nő nagycsaládos, és legalább 4 gyermeket nevel. Ebben az esetben 1 év szolgálati időt engednek el gyermekenként, legfeljebb 7 évig.Hogyan szerezhető további 8 év szolgálati idő?

Az anyasági ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED) és az ápolási díj, amit súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után kapunk, jogosultsági időnek minősülnek, és a keresőtevékenységgel egyenértékűek. Ha például egy nő 3 éves koráig otthon nevelte gyermekét, és ezalatt anyasági ellátásban részesült, akkor 3 év jogosultsági időt szerezhetett.

Fontos megjegyezni, hogy pénzbeli befizetéssel nem lehet további szolgálati időt szerezni.

Hirdetés