Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a MÁV váratlan bejelentése – Rengeteg utast érint, már életbe lépett

Itt a MÁV váratlan bejelentése – Rengeteg utast érint, már életbe lépett

Hirdetés

A Magyar Államvasutak (MÁV) április 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszerrel jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, valamint lehetővé tette a kalauz nélküli vonatközlekedés tesztelését a budapesti elővárosi forgalomban.

 

Hirdetés

Ez az új rendszer, amely már Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban is megszokott, lehetővé teszi a mozdonyvezetők számára az eddiginél több feladat ellátását, miközben egyszerűbbé teszi az utazást az utasok számára.

A tesztelést először a Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os járatokon végzik el, hogy megvizsgálják, hogyan működik ez az új rendszer mind az utasok, mind a mozdonyvezetők szempontjából.A vasúttársaság a tapasztalatok alapján fog dönteni a rendszer esetleges kiterjesztéséről, és szükség esetén finomhangolást végez majd.

Az új szabályok szerint az indulás előtt minden nagyobb állomáson figyelmeztetik az utasokat, hogy az adott vonat kalauz nélkül közlekedik.

Az utasok a fedélzeten történő rendkívüli helyzetek esetén a vészhívó segítségével vehetik fel a kapcsolatot a mozdonyvezetővel, aki azonnal intézkedik.

Az utazást csak érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet megkezdeni, és továbbra is lesznek szúrópróbaszerű jegyellenőrzések a vonatokon. Amennyiben az utas nem tudja felmutatni az érvényes jegyét vagy bérletét, pótdíjat kell fizetnie.

A pilot időszak első hónapjában, a május 5-ig tartó átmeneti türelmi időszakban a kalauz nélkül közlekedő vonatok esetében a menetjegy nélkül felszálló utasoknak pótdíjat számolnak fel, amennyiben a felszállás helyén volt jegyvásárlási lehetőség. Május 6-tól minden jegy vagy bérlet nélküli utasnak magasabb pótdíjat kell fizetnie.

Fontos megjegyezni, hogy rendkívüli helyzetekben, például baleset vagy műszaki hiba esetén, átmenetileg visszatérhet a jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon.Az új szabályok és rendelkezések célja az, hogy egyszerűbbé tegyék az utazást, miközben lehetőséget biztosítanak a vasúttársaságnak arra, hogy hatékonyabban működjenek és optimalizálják a szolgáltatásaikat.

A továbbiakban várhatóan további finomhangolásokra és változtatásokra lehet számítani a rendszer kipróbálása és értékelése során.

Hirdetés