Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a kormány rendkívüli bejelentése

Itt a kormány rendkívüli bejelentése

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken bejelentette, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervet készített. A részleteket pedig szokatlan időpontban, hétfő délelőtt a Kormányinfón ismertették.

 

Az akcióterv első elemeként a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentése kerül előtérbe. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy tavaly, amikor az árak magasak voltak, a vállalkozások 81 százaléka rögzített áras szerződést kötött.

Ennek eredményeként sokan most 320 euró/megawatt áron vásárolják az áramot, ezért a kormány lépéseket tesz az ügyben.

Júliustól három területen árplafon kerül bevezetésre, ahol a legmagasabb ár 200 euró/megawatt nettó lesz. Ez a lépés segít csökkenteni a vállalkozások energiaköltségeit és könnyebbséget jelent számukra.Az árplafon rendszer érinteni fog három fontos ágazatot:

  1. Feldolgozóipar: Az árplafon szabályozás érvényes lesz a feldolgozóipar területén működő vállalkozásokra. Ennek célja, hogy csökkentse az energiaköltségeiket és támogatást nyújtson a versenyképességük növeléséhez.
  2. Szálláshelyek: A szálláshelyek, mint például a szállodák, panziók vagy apartmanok, is érintettek lesznek az árplafon rendszerben. Ez segít csökkenteni az energiaköltségeiket, ami hozzájárulhat a vendéglátóiparban működő vállalkozások gazdasági fenntarthatóságához.
  3. Raktározás: A raktározási szektorban tevékenykedő vállalkozások is érintettek lesznek az árplafon szabályozásában. Az árplafon bevezetése lehetőséget teremt az energiaköltségek csökkentésére, amely segíti a raktározási vállalkozások hatékonyságát és versenyképességét.

Az árplafonok ellenőrzésének felelőssége az iparkamarára hárul, amely feladata lesz a szabályok betartásának és végrehajtásának ellenőrzése az érintett ágazatokban.Az árplafon nem fog érvényesülni a földgáz esetében. Orbán Viktor miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a gázév októbertől októberig, míg az áramév januártól januárig tart, így a gázszerződések néhány hónap alatt lejárnak, ami lehetőséget ad a vállalkozásoknak új szerződések kötésére.

A gyógyszerforgalmazók extraprofitadójának mértékét korábban a kormány 28%-ról 40%-ra emelte. Azonban mostantól a cégek 20%-ot leírhatnak az adóalapjukból, ha ezt az összeget beruházásra és fejlesztésre fordítják.A gyógyszergyártók extraprofitadóját megfelezik, majd jövőre még egyszer leírható lesz a maradék felére, amennyiben a pénzt beruházásra és fejlesztésre költik. Ez a változtatás arra ösztönzi a gyógyszeripari vállalkozásokat, hogy a nyereségüket visszaforgassák a fejlesztésekbe és innovációba.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az árplafon bevezetése várhatóan 40 milliárd forintot fog jelenteni, míg az extraprofitadó enyhítése további 30 milliárd forint megtakarítást eredményez.

Ezek a lépések a költségvetés kifeszített keretei között történnek, és nagy lépést jelentenek a munkahelyek védelmében.

Az árplafon és az extraprofitadó enyhítése kombináltan hozzájárulhat a vállalkozások terheihez és költségeihez, ami elősegítheti a gazdaság stabilitását és a foglalkoztatás védelmét.

 

loading...