Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a feketeleves – Rengeteg magyar családnak van rossz hírünk

Itt a feketeleves – Rengeteg magyar családnak van rossz hírünk

Hirdetés

A Magyar Lízingszövetség legfrissebb sajtóeseményén kiderült, hogy az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a hazai beruházási kedv, és ezáltal a vállalkozások és a háztartások likviditási helyzete is romlott.

 

Hirdetés

A szövetség szerint szinte minden szegmensben érzékelhető egy vásárlói kivárás, ami akadályozhatja a gazdasági növekedést.

A 2023-as év adatai alapján azonban a lízingszövetség tagjai növekedést tudtak elérni a megkötött lízingszerződések számában és a kihelyezések összegében is, ami hosszú évek óta nem történt meg.

Ennek egyik fő oka a javuló kamatkörnyezet volt. A kamatszintek csökkenése, különösen a tavalyi év utolsó negyedévében, jelentősen hozzájárult a lízingpiac élénküléséhez.Azonban a szövetség óvatosan tekint a közeljövőre, és stagnálást vár a finanszírozott összegek és a szerződések számában a 2024-es év első negyedévében.

Kivételt képezhetnek a retail autók, amelyeknél a megnövekedett készletek és a folyamatos akciók fenntarthatják az eladásokat, ezzel növelve a lízing penetrációt is.

A Magyar Lízingszövetség szerint a vállalkozások és magánszemélyek egyre inkább kivárnak a beruházásokkal, ami a likviditási helyzetük romlásával is összefügg.

Ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy az autópiac tekintetében az átlagéletkor már átlépte a 15 évet, ami részben a magánszemélyek piacról való kiszorulásának is következménye.A lízingszövetség elnöke, Zs. Nagy István kiemelte, hogy a tavalyi év folyamán az autópiac sokkal jobban teljesített, mint várták, részben az akciók és a kedvezményes kamatok miatt, amelyek beleértve a használt autók piacát is, jelentősen megmozgatták a piacot.

Az állami támogatások szerepe továbbra is kiemelkedő, noha a támogatott szerződések száma és az így kihelyezett összegek csökkentek 2023-ban.A Széchényi Kártya Program továbbra is népszerű, bár a személygépkocsik kikerültek a programból, és a kishaszonjárművek kategóriája is szűkült.

Összességében a Magyar Lízingszövetség óvatos optimizmussal tekint a következő időszakra, hangsúlyozva, hogy a kamatkörnyezet további javulása és az állami támogatások megfelelő alkalmazása kulcsfontosságú lehet a piac élénkítésében.

Hirdetés