Kezdőlap AKTUÁLIS Így változik a temetkezés Magyarországon

Így változik a temetkezés Magyarországon

Hirdetés

Az elmúlt években látványos drágulást tapasztaltak a temetkezési szolgáltatások terén Magyarországon.

 

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a hamvasztásos temetés átlagos költsége 314 420 forint, míg az egyéni igényes, koporsós temetések ára már 434 ezer forint felett jár.

Ez az árnövekedés az elmúlt években kiemelkedő volt, és Magyarországot az Európai Unió tagállamai között az első helyre emeli a temetési szolgáltatások árában.

A drágulás mértéke meglehetősen szembetűnő, ha azt vesszük alapul, hogy 2020 januárjához képest az árak jelentősen emelkedtek.A Gazdasági Versenyhivatal is foglalkozott már az üggyel, miután a temetkezés költségei sokkolóan megugrottak az elmúlt években.

Az áremelkedés mind a koporsós, mind a hamvasztásos temetések esetében egyaránt érvényes, ahol 71-73 százalékos drágulást tapasztaltak négy év alatt.

Az Európai Unióban is hasonló tendenciák figyelhetők meg. Az Eurostat harmonizált fogyasztói árindexe szerint Magyarország messze túlszárnyalta a régiós országokban tapasztalható árszintet.

A drágulás tetőpontját 2023 júniusa jelentette, amikor az árak 24,5 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez képest. Az ezt követő hónapokban is folytatódott az áremelkedés, amely így hazánkat az Európai Unió legdrágább temetési szolgáltatásokat nyújtó országává tette.

Az amerikai Newsweek beszámolója szerint az Egyesült Államokban is hasonló tendenciák figyelhetők meg, ahol a koporsós szolgáltatások árai is kiemelkedően magasak.

Magyarországhoz viszonyítva azonban az amerikai koporsók ára jóval magasabb, ami azt jelenti, hogy bár itthon is drágulnak a temetések, az árak még mindig elmaradnak az amerikai szinttől.Összességében tehát látható, hogy a temetkezési szolgáltatások ára Magyarországon és az Európai Unióban is emelkedő tendenciát mutat, ami komoly terhet róhat a gyászoló családokra.

A jelenség mögött több tényező is állhat, amelyek között szerepelhet az alapanyagok árának emelkedése, az adózási szabályok változása, valamint az általános gazdasági környezet alakulása is.

Hirdetés