Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így kell helyesen megmetszeni a rózsát, hogy szép virágokat ontson a kertben!

Így kell helyesen megmetszeni a rózsát, hogy szép virágokat ontson a kertben!

Hirdetés

Ha odafigyelünk a rózsáinkra, helyesen gondozzuk, metsszük, akkor sok virággal hálálják meg a szeretetünket.

 

Hirdetés

Először a legfontosabb, hogy minden faj esetében akkor helyes a metszés, ha kb. 5 mm-el a rügy felett vágunk ki a szárból, és úgy, hogy a rüggyel ellentétes irányba lejtsen a metszés. Ha jövőre is azt szeretnénk, hogy dús virágokkal örvendeztessenek meg a rózsáink, akkor ősszel metsszük vissza, még úgy is, ha friss hajtások vannak rajta.

Az erős hajtásokon hagyhatunk 6-8 rügyet, de a vékonyabb ágakon ne maradjon 4-5 rügynél több. Tavasszal is ajánlott a metszés, mégpedig március végén, április elején.

Hibrid tea rózsák

Ők sűrűn virágoznak, így tavasszal érdemes alaposan visszametszeni. A fiatal hajtásokon hagyjuk 2-4 rügyet, a fő ágakon 4-6 rügyet, a közepéből pedig vágjunk ki minden mellékágat.1-12

Floribunda rózsák

Itt annak függvényében kell elvégezni a metszést, hogy kisebb méretű, bokros virágot akarunk, vagy egy magasabb, hosszabb méretű rózsafát. Itt fontos, hogy a fiatal hajtásokat vágjuk vissza, hogy több virágot hozzanak, de a fő ágak csak ⅓-át szabad megmetszeni.

3-8

Parki rózsa

Ezekből ősszel csak keveset szabad visszavágni, az ágakat érdemes összekötni, majd visszahajlítani a földbe, és betakarni. A belső visszametszését tavasszal kell megejteni. Nyáron az elvirágzott részeket kell levágni.5-6

Törperózsák

Ezeket tavasszal kell megmetszeni, általában áprilisban, majd ősszel az elszáradt, beteg részeket kell teljesen levágni. Késő tavasszal érdemes a nagyobb ágakból ⅓ részt lemetszeni.

6-5


Futórózsák

Ezeket ültetéskor szokás kicsit visszametszeni, majd ha nőni kezd, hagyni kell, hogy megerősödjön, majd ősszel csak enyhén kell visszametszeni, tavasszal pedig az elszáradt, lefagyott részektől kell megszabadítani.

7-5

Hirdetés