Kezdőlap AKTUÁLIS Hozzányúl a kormány a bankszámlákhoz és -kártyákhoz, MINDENKI ÉRINTETT

Hozzányúl a kormány a bankszámlákhoz és -kártyákhoz, MINDENKI ÉRINTETT

Hirdetés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a mai rendkívüli Kormányinfón, hogy a kormány árstopot vezet be a lakossági bankszámlákra és -kártyákra.

 

Hirdetés

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a bankokat abban, hogy a bankadó és a tranzakciós illeték emelésének költségeit a lakosságra hárítsák át.

A kormány lépései a béke érdekében

Gulyás Gergely a Kormányinfón hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is nagy figyelmet fordít a háborús helyzet kezelésére és a béke előmozdítására. A miniszterelnök a magyar EU soros elnökség kezdetén békemissziót indított, és a kormány háborúellenes akciótervet dolgozott ki.

Ennek részeként kötelezik a pártokat és a médiumokat forrásaik átláthatóvá tételére, különösen az olyan külföldi forrásokat illetően, amelyek háborúpárti propagandát támogatnak.

Védelmi hozzájárulás és bankadó
A kormány döntése alapján védelmi hozzájárulást kell fizetnie a multinacionális cégeknek, a bankszektornak és az energiacégeknek. Bár a bankadó mértékét nem csökkentik 2024-ben, megemelik a tranzakciós illetéket és bevezetik a valutaátváltási illetéket.

Az árstop bevezetése biztosítja, hogy a bankok ne terhelhessék a lakosságra ezen adóemelések költségeit.

Üzemanyagárak és gazdasági intézkedések

Gulyás Gergely kitért az üzemanyagárak kérdésére is, jelezve, hogy a kormány továbbra is figyelemmel kíséri az árak alakulását és felszólítja a kereskedőket a régiós átlagárak alatt tartására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a héten egyeztet az üzemanyag-kereskedőkkel, hogy biztosítsa a lakosság számára a megfizethető üzemanyagárakat.

Járatkésések és légiközlekedés

A járatkésésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány elvárja a légiközlekedés szereplőitől, hogy dolgozzanak ki akciótervet és tartsák fenn a folyamatos utastájékoztatást.

Már 12 hatósági eljárás indult a járatkésések kivizsgálására, és jelentős késések esetén fogyasztóvédelmi bírságot vethetnek ki a légitársaságokra.

Babaváró hitel és egészségügyi szolgáltatások

Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette, hogy haladékot kapnak azok a párok a babaváró hitel visszafizetésére, akik 2019. július 1-jétől 2021-ig vették fel a támogatást és nem született gyermekük.A visszafizetési határidőt 2026. július 1-jéig hosszabbítják meg. Emellett bővül az Egészségablak – az egykori EESZT-alkalmazás – szolgáltatási köre, lehetővé téve az időpontfoglalást és különféle vizsgálatok igénybevételét.

Nyugdíjreform

A nyugdíjreform késedelméről szólva Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány szerint a magyar nyugdíjrendszer fenntartható a 2030-as évek közepéig.

Bár az RRF elvárja a nyugdíjreformot, a szükséges tanulmány még nem jelent meg, és társadalmi egyeztetés sem történt. A miniszter szerint azonban nem a kormány van késében.A fenti intézkedések és bejelentések jelentős hatással lesznek a lakosságra és a gazdaság szereplőire, valamint a kormány további lépéseket tesz a béke és a stabilitás előmozdítása érdekében.

Hirdetés