Kezdőlap AKTUÁLIS Hivatalos – Így változik a nyugdíj márciustól Magyarországon

Hivatalos – Így változik a nyugdíj márciustól Magyarországon

Hirdetés

A KSH legutóbbi adatai alapján várhatóan jelentős változás következik be a nyugdíjmegállapítások terén 2024-ben.

 

Hirdetés

Farkas András, elismert nyugdíjszakértő szerint a 2023-as évhez képest a valorizációs szorzók majdnem biztosan 14,0 százalékkal emelkednek, ami a nyugdíjak megállapításának módjában is változást jelent.

A valorizáció egy olyan mechanizmus, amely az élet során szerzett kereseteket igazítja a nyugdíjba vonulás évét megelőző év átlagkereseti szintjéhez. Ezáltal a különböző években elért jövedelmeket összehasonlíthatóvá teszi, és igazságos alapot biztosít a nyugdíjszámításhoz.

Az 1988 óta szerzett, nettósított éves keresetek az adott évben érvényes valorizációs szorzóval kerülnek megszorzásra, amely tükrözi az országos nettó átlagkereset növekedését.A 2024-ben történő nyugdíjmegállapítás során tehát a 2022-ben és korábban elért kereseteket kell igazítani a 2023-as kereseti szinthez. Ez azt jelenti, hogy az 1988 és 2022 közötti időszakban elért nettósított kereseteket a 2023-ra vonatkozó valorizációs szorzóval kell megfelelően módosítani, hogy a nyugdíjak kiszámítása során reális összeghatást lehessen elérni.

Farkas András hangsúlyozza, hogy a nyugdíj összege szempontjából döntő jelentőséggel bír a nyugdíjba vonulás időpontja. A későbbi nyugdíjba vonulás jelentősen javíthatja a nyugdíj összegét, még hasonló életpályák esetén is.Ezért kulcsfontosságú, hogy a nyugdíj igénylők megfelelően időzítsék a nyugdíjmegállapítás kezdetét, különösen azok számára, akik idén szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget.

A várható változások és az emelkedő valorizációs szorzók figyelembevétele mellett a nyugdíjszakértő arra ösztönzi a nyugdíjba készülőket, hogy alaposan tájékozódjanak a nyugdíjmegállapítás folyamatáról és optimálisan válasszák meg a nyugdíjazás kezdőnapját, hogy a lehető legmagasabb nyugdíjat érhessék el.

Hirdetés