Kezdőlap EGÉSZSÉG Hidegrázás,láz, légszomj? Ebben a betegségben szenvedhetsz!

Hidegrázás,láz, légszomj? Ebben a betegségben szenvedhetsz!

A vérmérgezés vagy más néven szepszis egy súlyos, a véráramon keresztülhaladó mérgezés következtében alakul ki. Súlyosabb esetben egy idő után akár a létfontosságú szervek leállását is eredményezheti. Fontos, hogy idejében felismerjük, és kezeljük a betegséget.

Kiket veszélyeztet a vérmérgezés?

  • leginkább a nagyon időseket, és a gyerekeket, főleg azokat, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük. Veszélyben lehetnek a cukorbetegek, és a különböző szívbetegséggel küzdők is. Mivel elég nehéz diagnosztizálni a vérmérgezést, már a gyanúra okot adó tünetekkel érdemes szakemberhez fordulni.

A vérmérgezés általában bakteriális eredetű, de okozhatja vírusos vagy gombás fertőzés is. A ki nem kezelt tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, agyhártyagyulladás, bőrbetegségek, vagy különböző bélbetegségek okozhatnak vérmérgezést.

A betegség korai tünetei:

  • láz, hidegrázás

  • gyors szívverés, légszomj

Előrehaladott állapotban már hallucináció, szédülés, hasmenés, hányás, sápadtság, hideg végtagok, ízületi fájdalmak, hátfájás, hasfájás, kiütések, vöröses csíkok jelentkezhetnek.

A vérmérgezés egy nagyon súlyos, kórházi kezelést igénylő betegség, azonban bizonyos óvintézkedésekkel elkerülhetjük. Ha valamilyen seb, vágás, karcolás keletkezik rajtunk, vigyázzunk, hogy kellőképp le legyen tisztítva, megfelelő módon ápoljuk. A műtétek utáni sebek kezelésére mindig fordítsunk nagy figyelemet. A fogászati beavatkozások után kövessük az orvos utasításait, szedjük be a felírt gyógyszert.

Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, különben a vérmérgezés akár végzetes is lehet.

Szerző: tudasfaja.com

loading...