Kezdőlap EGÉSZSÉG Hidegrázás,láz, légszomj? Ebben a betegségben szenvedhetsz!

Hidegrázás,láz, légszomj? Ebben a betegségben szenvedhetsz!

A vérmérgezés vagy más néven szepszis egy súlyos, a véráramon keresztülhaladó mérgezés következtében alakul ki. Súlyosabb esetben egy idő után akár a létfontosságú szervek leállását is eredményezheti. Fontos, hogy idejében felismerjük, és kezeljük a betegséget.

 

Kiket veszélyeztet a vérmérgezés?

  • leginkább a nagyon időseket, és a gyerekeket, főleg azokat, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük. Veszélyben lehetnek a cukorbetegek, és a különböző szívbetegséggel küzdők is. Mivel elég nehéz diagnosztizálni a vérmérgezést, már a gyanúra okot adó tünetekkel érdemes szakemberhez fordulni.

A vérmérgezés általában bakteriális eredetű, de okozhatja vírusos vagy gombás fertőzés is. A ki nem kezelt tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, agyhártyagyulladás, bőrbetegségek, vagy különböző bélbetegségek okozhatnak vérmérgezést.

A betegség korai tünetei:

  • láz, hidegrázás

  • gyors szívverés, légszomj

Előrehaladott állapotban már hallucináció, szédülés, hasmenés, hányás, sápadtság, hideg végtagok, ízületi fájdalmak, hátfájás, hasfájás, kiütések, vöröses csíkok jelentkezhetnek.A vérmérgezés egy nagyon súlyos, kórházi kezelést igénylő betegség, azonban bizonyos óvintézkedésekkel elkerülhetjük. Ha valamilyen seb, vágás, karcolás keletkezik rajtunk, vigyázzunk, hogy kellőképp le legyen tisztítva, megfelelő módon ápoljuk. A műtétek utáni sebek kezelésére mindig fordítsunk nagy figyelemet. A fogászati beavatkozások után kövessük az orvos utasításait, szedjük be a felírt gyógyszert.

Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, különben a vérmérgezés akár végzetes is lehet.

Szerző: tudasfaja.com

loading...