Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha vársz, hogy lehűljön az étel, mielőtt hűtőbe tennéd, nagy hibát követsz...

Ha vársz, hogy lehűljön az étel, mielőtt hűtőbe tennéd, nagy hibát követsz el

Hirdetés

Egyfajta természetes reflexszé vált, hogy addig nem tesszük be a hűtőbe az ételünket, amíg teljesen ki nem hűlt. Mintha elképzelnénk, hogy a hirtelen hősokk ártani fog valaminek, ám ez nem így van. Kifejezetten ajánlott a még meleg ételeket is betenni a hűtőbe.

A hosszú ideig szobahőmérsékleten tárolt ételnek sokkal nagyobb esélye van megromlani, mint azoknak, amelyeket közvetlenül melegen teszünk be a hűtőbe. Az ételben lévő baktériumok száma 20 percenként megduplázódik, így nem csak az eltarthatóságot, de az egészséget is veszélyezteti.

Hirdetés

Amint egy forró ételből már nem tódul a gőz, azonnal és gyorsan le kell hűteni. Nem szabad hagyni, hogy egy romlandó étel 2 óránál több ideig legyen hűtőn kívül. Az otthoni eredetű ételmérgezések leggyakoribb oka éppen a nem megfelelő tartósítási gyakorlatból ered.

Miért kell közvetlenül a meleg ételt betenni a hűtőbe?

Az élelmiszer hűtése nem képes megölni a baktériumokat, azonban képes arra, hogy a szaporodásukat gátolja, hiszen olyan környezeti feltételt jelent, amely számukra nem kedvező. Persze vannak hidegtűrő- és kedvelő baktériumok és gombák is, de ezek nagyjából egy hét után kezdenek el szaporodni, amikor már amúgy sem ajánlott egy ételt fogyasztani.

A kritikus hőmérsékleti tartomány a 4-60°C, amelyen az ételt a lehető legkevesebb ideig szabad hagyni. Ez a tartomány a legideálisabb a legtöbb baktérium szaporodása számára. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy az ételeket minél előbb hűtőhőmérsékletre helyezzük, azaz 4°C vagy az alá

Természetesen az olyan ételeknél, amelyeket éppen, hogy levettél a tűzről sok időbe telik, hogy valamennyit hűljenek, legalább 60°C-ra, ezért ilyen esetekben be kell vetni néhány trükköt, hogy a hűlési folyamatot meggyorsítsuk.

Hogyan lehet gyorsan lehűteni az ételeket?

Annak érdekében, hogy egy étel tovább eltartható maradjon és megakadályozd a baktériumok gyors elszaporodását, a legjobb, ha támogatod a hűlési folyamatot, mielőtt a hűtőbe tennéd.

Sokkal gyorsabban lehűl egy étel, ha kiporciózod sekély dobozokba és néhány percre hideg vízbe helyezed őket úgy, hogy a doboz tetejét még nem rakod rá.

Ne próbáld parafa vagy fa vágódeszkán vagy lapon az ételt hűteni, mert nagyon jó hőszigetelő és így nehezebben hűl.

Tárolási javaslatok

Mindig a korábban vásárolt élelmiszert fogyaszd el először.

Ha valami megromlott, azonnal dobd ki!

Soha ne fagyassz újra felolvasztott ételt.

Soha ne rakj vissza a hűtőbe újramelegített ételt.

Soha ne hagyj kinn ételt szobahőmérsékleten több, mint 2 órán keresztül.

Időről időre ellenőrizd a hűtő hőmérsékletét, ami maradjon 0-4°C között.

tudasfaja.com

Hirdetés