Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha tojást veszel a boltban, vagy háznál, erre nagyon figyel!

Ha tojást veszel a boltban, vagy háznál, erre nagyon figyel!

Már régóta tartogatsz a hűtődben tojásokat, amiket nem használtál még fel és azt sem tudod, vajon mikor vehetted meg, esetleg ebben a kánikulában szeretnél biztosra menni és lehetőség szerint minél frissebbet enni? Nos, a szemed, az orrod és a füled is segítségedre lehet a frissesség megállapításában.

 

A következő trükkök neked is segíteni fognak kideríteni, hogy jó-e még a tojás, avagy sem, ugyanakkor azt, hogy mennyire friss.

1# A lebegési teszt

Fogj egy magasabb tálat/edényt és engedd fel vízzel.

Tedd bele a nyers tojásodat héjastól.

Ha a tojás leül az edény aljára, akkor még friss.

Ha a tojás mondhatni áll az edény alján, azaz egy kicsit megemelkedik, már nem túl friss, de még így is felhasználható, ha főzöd vagy sütöd.

Ha a tojás felemelkedik a víz felszínére, akkor már nem jó, ki kell dobnod.

2# Hallgatózás

Még mindig nem kell feltörnöd a tojásodat ehhez a teszthez sem, de itt hegyezned kell a füledet.

Egyszerűen rázd meg a tojást, miközben közel tartod a füledhez.

Egy friss tojásnak gyakorlatilag semmilyen hangot nem szabad kiadnia. Ha már nem friss egy tojás, akkor viszont tompa, lötyögő hangot hallhatsz rázáskor. Ez azért van, mer ilyenkor már több benne a levegő.

3# Fehérje teszt

Ehhez már fel kell törnöd a tojást egy lapos tányérra, hogy láthasd, mi újság van odabenn.

A fehérjét kell szemügyre venned, amely minél stabilabb és minél kompaktabban veszi körbe a sárgáját, annál jobb. Ilyenkor friss a tojás.


Ha a fehérje könnyen szétfolyik, akkor már nem friss, viszont ha nincs szaga, akkor sütve vagy főzve felhasználható, de nyersen, mondjuk majonéz készítésére nem ajánlott.

Mindig kezeld óvatosan a tojásokat és mielőtt nagyobb mennyiséget felhasználsz, ütögesd fel őket egyenként egy pohárba, nehogy egy romlott miatt az egész kárba vesszen.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...