Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha rád is igaz ez a 4 állítás, hatalmas gondok vannak a...

Ha rád is igaz ez a 4 állítás, hatalmas gondok vannak a csontjaiddal!

Hirdetés

A csontritkulás nem csak az idős embereket érintheti, előfordulhat fiatal korban is bizonyos egészségügyi állapotok, nem megfelelő táplálkozás és a testmozgás hiánya következtében. Nagyon fontos, hogy te is tudatában légy a figyelmeztető jeleknek és időben kezelni tudd.

Lássuk, hoyg melyek ezek a jelek.

Hirdetés

1. A fogad és az ínyed rossz állapotban van

Ahogyan a többi csontunkat, úgy az állkapocs csontot is érintheti a csontritkulás és az is meggyengül a szerkezetében. Ha ez így van, annak a fogaid és az ínyed is kárát látják. Ha azt veszed észre, hogy a fogaid állapota egyre romlik és az ínyed is begyullad, akkor érdemes számba venni a csontritkulás eshetőségét is. Kimutatták, hogy a csontritkulásban szenvedő nők a fogaikat is könnyebben elveszítik.

2. A körmeid könnyen szakadnak, töredeznek

A kollagén egy olyan fehérje, amely a bőrben, csontokban, porcokban és a körömben is előfordul. Ha a körmeid az elmúlt időszakban sokkal sérülékenyebbek, akkor az azt is jelezheti, hogy a csontjaid sem jutnak megfelelő mennyiségű kollagénhez, így a szerkezetük gyengébb lehet.

3. A szíved gyorsan ver

A hirtelen stresszt és az intenzív testmozgást leszámítva a pulzusszámodnak nem szabadna 60-100-nál magasabb értéknek lennie. Ha ennél gyorsabban ver a szíved, akkor az arra utalhat, hogy kalcium hiányban szenvedsz, ami következményesen csontritkuláshoz is vezethet, mivel a csontszövet így nem jut elegendő ásványi anyaghoz és a szerkezete gyengül.

4. Nehezen kapaszkodsz és szorítasz

Ha nem olyan egyszerű kapaszkodni egy tömegközlekedési eszközön vagy megfogni és letolni egy kilincset, az azt mutathatja, hogy a karod, a gerinced és akár a csípőd csontjában sem megfelelő a csontsűrűség. A csontritkulásban szenvedő személyek kisebb erőkifejtésre képesek, ugyanakkor az egyensúlyuk megtartásával is gondok akadhatnak.

Mi a megoldás?

Elsősorban keress fel egy orvost, hogy a megfelelő diagnózist és terápiát megkaphasd. Ezen kívül ne feledkezz meg az életmódbeli változtatások fontosságáról.

Fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek gazdagok C-vitaminban (csipkebogyó, káposztafélék, fermentált zöldségek, citrusfélék), kalciumban (olajos magvak, sajtok), D-vitaminban (tojás, halak, kiegészítő készítmények), magnéziumban (olajos magvak, hüvelyesek, kiegészítő termékek), kollagénben (állati termékek, csont és húsleves, kiegészítő termékek).

A rendszeres testmozgást építsd be a mindennapi rutinodba, mivel ez kiemelkedő fontosságú a megfelelő csontépüléshez. Fejleszd az izomerőd és az egyensúlyérzékedet. Próbálkozhatsz a jógával.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...