Kezdőlap AKTUÁLIS Ha online rendelsz erre nagyon figyelj, erre ne kattinst, lenyúlják az összes...

Ha online rendelsz erre nagyon figyelj, erre ne kattinst, lenyúlják az összes pénzed

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelte az online vásárlásokkal és csomagkézbesítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat, hogy a felhasználók óvatosabbak legyenek a Black Friday és a karácsonyi időszakban.

 

Az NMHH hangsúlyozta, hogy számos apróságra kell odafigyelni a böngészéstől a termék megérkezéséig annak érdekében, hogy a vásárlók ne essenek csalás vagy adathalászat áldozatául.

Az ünnepi időszakban növekszik az online vásárlások gyakorisága, és az NMHH felhívja a figyelmet a sötét megoldásokra (dark patterns), amelyeket néhány webshop alkalmaz. Ezek a manipulatív taktikák az emberi pszichére épülnek, például a “már csak 5 darab elérhető” vagy “még 22 ember nézi ezt a terméket” üzenetekkel, hogy sürgessék a vásárlókat a döntésben. Az NMHH arra buzdít, hogy az online vásárlásoknál is időt kell szánni a döntési helyzetek felismerésére és a lehetőségek átgondolására.Az NMHH azt is javasolja, hogy ellenőrizze a weboldal megbízhatóságát, olvassa el a véleményeket, és a kockázat csökkentése érdekében válassza az utánvételes fizetést az előreutalás helyett. A hatóság figyelmeztet arra is, hogy mindig nézze meg a webhely URL-jét, és győződjön meg arról, hogy az biztonságos (https://), és tartalmazza a megfelelő lakat ikont a böngésző címsorában.

Az NMHH hangsúlyozza, hogy a közelgő karácsonyi időszakban növekedni fog a csomagforgalom, így érdemes a vásárlásokat minél korábbra időzíteni. A szolgáltató értesítéséhez érdemes megadni a telefonszámot és az e-mail-címet, hogy tájékoztatást kaphasson a kézbesítésről, és ha szükséges, felvegyék Önnel a kapcsolatot.A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy legyen óvatos a külföldről származó ajándékokkal, mivel 2021. július 1-jétől minden harmadik országból érkező e-kereskedelmi postai küldemény automatikusan áfa-kötelessé vált és vámeljárás alá esik. Így fontos az árutartalmú küldeményeknél mindig vámáru-nyilatkozatot benyújtani és figyelni a biztonságos kommunikációra, hogy elkerüljük az adathalászatot és csalásokat.

loading...