Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha neked is van rózsa az udvaron, ezt mindenképp mentsd el, nagy...

Ha neked is van rózsa az udvaron, ezt mindenképp mentsd el, nagy hasznodra lesz nyáron!

Hirdetés

Nagyon szomorú látványt nyújt, ha a csodaszép rózsáinkat ellepik a tetvek, akik nem csupán fizikailag károsítják a növényt, de fertőzéseket is magukkal hordoznak, amelyek az egész rózsát tönkretehetik.

 

Hirdetés

 

A rózsa tetvei lehetnek barnák, zöldek, fehérek, vörösek és feketék. Amikor tetves egy rózsa, a bimbói elszáradnak, a levelei összezsugorodnak és meg is barnulnak.

Ha még nem tetves a rózsád, így előzd meg a bajt

Ha nem látod jelét tetvesedésnek, de nem is akarod, hogy gondod legyen vele, akkor a következő növényeket hívhatod segítségül.

Ültess a rózsák mellé körömvirágot, levendulát, sarkanytút, bársonyvirágot, amelyek tetűriasztóként hatásosan működnek. A másik jó módszer, ha fokhagymagerezdeket duggatsz a rózsatő mellé. Ha lebomlik a fokhagyma, a rózsa a gyökerein felszívja a lebomlott anyagokat és maga is árasztja majd a fokhagyma aromát, amit a tetvek nem szeretnek és elkerülik.

Honnan bizonyosodhatsz meg a tetvek jelenlétéről?

Először is nézd meg a levelek hátulját, a fiatalabb hajtásokat és a bimbókat. Ezeket a részeket kedvelik a legjobban és ide gyűlnek össze.

Ugyanakkor azt is tapasztalhatod, hogy hangyák, katicák és fátyolkák jelennek meg a rózsa körül. A hangyák a tetvek ürülékét, a mézharmatot fogyasztják, a többiek pedig magukat a tetveket vadásszák.

Beszerezhetsz ragacsos színcsapdát kertészeti áruházakból, ami odavonzza a tetveket és egyértelmű jel lesz számodra, hogy meg kell kezdeni a kezelést.

Ezekkel a módszerekkel kezeld a fertőzött rózsát

Kézzel

Először is távolítsd el a tetveket a puszta kezeddel vagy egy kisebb kefével. Az ellepett növényi részeket érdemes ollóval eltávolítani.


Lemosás

A tetvek nem szeretik a vizet, így ajánlott rendszeresen lelocsolni vízzel a növény teljes egészét. Ezt megteheted tiszta csapvízzel, de a legjobb a gyűjtött esővíz.

Fokhagyma főzet

Tégy 20 gerezd fokhagymát 1 liter vízbe és forrald 15 percen keresztül. Zárd el, majd hagyd állni 24 óráig. A főzetet hígítsd 1:10 arányban vízzel és ezzel permetezd le a rózsákat napi 3 alkalommal.

Csalánlé

Készíts áztatott csalánlevet – 1kg csalánt áztass 10 liter vízben egy éjszakán keresztül. Szűrd le a levet és közvetlenül alkalmazd a fertőzött növényi részeken. A csalán a tetvek ellen és immunerősítőként, megelőzésre is szolgál.

Kamilla

500 g kamillát áztass be pár napra 3 liter vízbe. Szűrd le a levet, majd 1:10 arányban vízzel hígítva permetezd le vele a rózsákat.


Káliszappan

Adj 10 liter vízhez 1dl káliszappant és ezzel permetezd le a fertőzött rózsákat. Ha nagyobb a fertőzés mértéke, koncentráltabb, akár 2-3%-os oldatot is készíthetsz.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés