Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, rossz hírünk van

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, rossz hírünk van

Hirdetés

Az autoimmun betegségek, mint például az 1-es típusú cukorbetegség, a Hashimoto thyreoiditis, a reumatoid arthritis (közel 80 fajta létezik összesen) egyre gyakrabban fordulnak elő a világ minden táján.

Ha időben nem diagnosztizálják őket, súlyos egészségi állapotokat válthatnak ki, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. A leggyakoribb tünetek ismerete az első lépés az életminőség javításához. Ha az alábbiakban felsoroltak bármelyikét tapasztalod, mindenképp érdemes szakképzett orvoshoz fordulni.

Hirdetés

Az autoimmun betegségek (autoimmune disease=AD) gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál. Az AD diagnózisát nagyon nehéznek tekintik, mivel a 80 típus közül sok hasonló tünetekkel rendelkezik, kicsi a specificitás. A megfelelő diagnózis meghozatala ugyan eltarthat egy darabig, de amint sikerül, sokkal könnyebbé válik a megfelelő kezelés megtervezése. Melyek ezek az AD-kel összefüggésbe hozható jellegzetes tünetek?

10. Hasi fájdalom és emésztési problémák

Az autoimmun betegségek egyik leggyakoribb tünete az abnormális bélmozgás, mint például székrekedés vagy hasmenés. A tünetek a Crohn-betegség, a cöliákia, a hipotireózis és sok más autoimmun betegség tünetei is lehetnek. Ha ezt tapasztalod, kérjük, azonnal fordulj orvoshoz, mivel súlyos betegség jele lehet.

9. Gyulladás

A legtöbb autoimmun betegségben a gyulladás nem szemmel látható, de mégis fennálló. Vannak olyan esetek, amelyeknél duzzanat tapasztalható, mint például a golyvánál a nyaki duzzanat. Egyéb duzzanatok esetében is fontos orvosi konzultáció.

8. Tartós vagy ismétlődő láz

Számos autoimmun betegség kezdődik egy vírussal, amely megtámadja a testedet, és olyan lázat okozhat, amely egy időre elmúlik, majd visszatérő eseménnyé válik.

7. Fáradtság
Képzeld el, hogy az immunrendszer legyengül egy AD hatására és ezért minél betegebbé válsz, annál fáradtabb leszel. Ha úgy érzed, hogy egy hosszú éjszakai alvás után is el akarsz szenderedni vagy alig bírod kinyitni reggel a szemedet, az nagy fáradtságra és akár egy betegségre is utalhat. Az autoimmun hepatitis, a lisztérzékenység, a Hashimoto-kór, a hemolitikus anémia és az irritábilis bél szindróma jellemzően azok a betegségek, amelyeknek a fáradtsága gyakori tünete.

6. Nyirokcsomók duzzanata

Főleg a reumatoid arthritis-re jellemző a nyirokcsomók duzzanata, főleg, ha az egyén már régóta benne van a betegségben. A lupusz és a szarkoidózis is kiválthatja a nyirokcsomók duzzanatát.

5. Viszkető bőr és kiütések

A viszkető bőr vagy a bőrkiütés nemcsak annak a jelei lehetnek, hogy allergiád van, ahogy azt a legtöbb ember gondolja, hanem azt is jelezheti, hogy a szervezet immunrendszere nem működik jól. Az 1-es típusú cukorbetegség, a Hashimoto-kór, a pikkelysömör és még sok más AD hatással van a bőrre.

4. Bizsergő érzés

Ha bizsergő érzést tapasztalsz a lábadban, akkor bölcs dolog elmenni egy orvoshoz. A bizsergés ugyanis a Guillain-Barre nevű súlyos szindróma jele lehet. A betegség egyéb tünetei közé tartozik a gyors pulzusszám, légzési nehézség és a bénulás is.

3. Testsúly ingadozás

Egész életedben normál testsúlyod volt és egyszerre hirtelen sokat veszíthetsz, vagy sokat szedhetsz fel magadra. Ez egy olyan helyzet, amikor az immunrendszer befolyásolja az anyagcserét. Sok olyan AD van, amely gyors fogyáshoz vagy súlygyarapodáshoz vezet, mint például a Hashimoto, a cöliákia vagy a Graves-Basedow-kór.

2. A bőrszín megváltozása

Ha egy nap arra ébredsz, hogy azt látod, a bőröd és a szemed fehérje sárgás színűre változott, az az autoimmun hepatitis tünete lehet. A testen fehér foltok jelenléte pedig a vitiligo jele.

1. Élelmiszer-allergia
Az autoimmun betegségek egy másik jellemző tünete az élelmiszer allergia. Sokan úgy vélik, hogy az ételallergia könnyen kezelhető anti-hisztamin tablettákkal, de az autoimmun betegségek esetében, mint például a cöliákia vagy a Hashimoto, eredménytelen lesz. Az allergia nem kiütések vagy viszketés formájában jelenik meg. Ehelyett a szervezet elkezdhet több vizet felhalmozni vagy előfordulhat még rendellenes bélmozgás is. Amint észreveszed, hogy valami nem működik jól egy adott élelmiszer elfogyasztása után, menj el orvoshoz.

Az autoimmun betegségek krónikusak és a korai felfedezés segíthet hosszabb és egészségesebb életet élni.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...