Kezdőlap AKTUÁLIS Gyászol Magyarország! Összetörtek a rajongók, a kollégák

Gyászol Magyarország! Összetörtek a rajongók, a kollégák

Hetvenkét éves korában elhunyt Szirtes András filmrendező, operatőr, vágó, színész és zenész.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szirtes András forgatókönyvíró, dramaturg, költő, vágó, operatőr, rendező, színész, zenész, különleges kísérletező filmes, mindenes, barátunk – 72 éves korában – tegnap itt hagyott bennünket.

Filmjei különleges helyet foglalnak el a magyar filmművészetben. Halála nagy veszteség a teljes mozgóképes szakmának – jelentette be a Magyar Filmművészek Szövetsége.

Szirtes villanyszerelőnek tanult, ezután alig tizennyolc évesen kezdett el dolgozni a Mafilmnél, végigjárta a szamárlétrát, mire rendezővé vált.1974-1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmvágó szakán tanult, közben azonban elvégezte a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakát (1975) is. 1987-1989 között az Egyesült Államokban tartott egyetemi előadásokat, majd a rendszerváltás után hazatérve megalapította a Szirtes-Film Kft.-t. Tagja volt a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Magyar Filmrendezők Céhének. Szakmai elismerései közül a legjelentősebb a Balázs Béla-díj, amit 1998-ban kapott meg.

Szirtes András filmes pályafutása a Kádár-rendszerben bontakozott ki. Neoavantgárd alkotásai azonban maximum a tűrt kategóriába kerülhettek.

Munkái közül kiemelkedik a kísérteties hangulatú kísérleti filmje Hajnal (Allegro), ami félig amatőr filmként, különböző gyárakban engedély nélkül filmezve készült. A munkások életkörülményeit és az ellenállás lehetőségeit kutatja az alkotás.


loading...