Kezdőlap AKTUÁLIS GYÁSZ – Karácsonykor lett öngyilkos a Jászai Mari-díjas magyar színésznő

GYÁSZ – Karácsonykor lett öngyilkos a Jászai Mari-díjas magyar színésznő

Hirdetés

December 26-án, mindössze egy nappal születésnapja után, távozott az életből Domján Edit Jászai Mari-díjas színésznő.

 

Hirdetés

A művésznő mindig hangsúlyozta, hogy csak negyven évig szeretne élni, félve az öregedéstől és a sikertelenségtől.

Aznap este a Madách Kamarában kellett volna Domján Editnek címszerepet játszania a Candida című darabban, azonban nem jelent meg, és a telefonját sem vette fel. Aggódó munkatársai autóval mentek az otthonához, ahol sajnos élettelen testét találták a levélbedobó nyíláson keresztül. A tragédia bekövetkeztekor már órák óta elhunyt.Domján Edit 1932. december 25-én született egy szegény családban. Tizenhét évesen a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahol tehetsége miatt háromezer jelentkező közül választották ki.

Diplomáját 1954-ben szerezte meg, majd első munkahelye a Szegedi Nemzeti Színház volt, ahol szubrettszerepekkel kezdte pályafutását a kellemes énekhangja miatt.

Az igazi sikert 1961-ben hozta meg számára, amikor a budapesti Petőfi Színház szerződtette az első magyar zenés teátrumként. Ezt követően a Nemzeti Színházba és a Madách Színházba is szerződött, utóbbihoz tartozott élete végéig.A hatvanas évek egyik legfoglalkoztatottabb magyar színésznője volt. Marcel Achard A bolond lány című vígjátékában olyan sikert aratott, hogy éveken át táblás házakkal ment a Madách Színházban.

Az ötszázadik előadásra a darab szerzője, Achard is kilátogatott, és elmondta, hogy bár tizenkét országban látta már a darabját, a budapesti előadás tetszett neki a legjobban.

A hatvanas évektől kezdve Domján Edit filmszerepekben is feltűnt, olyan alkotásokban, mint a Két emelet boldogság, az Oldás és kötés, Az utolsó előtti ember, Az alvilág professzora és az Imposztorok.

Emellett televíziós szinkronszerepekben is gyakran hallhattuk a hangját, ahol verset és mesét is gyönyörűen mondott.Művészi munkáját 1965-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. Volt férje, Kaló Flórián 1992-ben Domján Edit nevét viselő alapítványt hozott létre, és egy díjat alapított, amit minden évben egy negyvenedik életévét még be nem töltött vidéki színésznőnek ítélnek oda, aki hűen képviseli Domján Edit szellemiségét.

Domján Edit emlékét tovább ápolják azok, akik rajongtak a művésznőért, és a színházművészet iránti szenvedélyével örökre nyomot hagyott a magyar kultúrában. További részleteket Domján Edit életéről és halálának körülményeiről a hirado.hu oldalán találhatnak az érdeklődők.

Hirdetés