Kezdőlap AKTUÁLIS GYÁSZ – Elhunyt a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház közölte a borzalmas...

GYÁSZ – Elhunyt a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház közölte a borzalmas hírt

Hirdetés

A magyar színházi élet egyik legendás alakja, Tordy Géza szomorúan távozott közülünk, ahogyan a Nemzeti Színház a honlapján közölte.

 

Hirdetés

A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 évet élt.

Tordy Géza pályafutása során lenyűgöző teljesítményt nyújtott a színpadon és a filmvásznon egyaránt. Bár a Színművészeti Főiskolára felvették, az 1956-os események miatt osztály nem indult, így főiskolát nem végzett.

A színházi életben azonban hamar megtalálta a helyét. Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, majd Szegeden folytatta, és olyan kiváló színészekkel dolgozott együtt, mint Kátay Endre vagy Kovács János. A Madách Színház, a Vígszínház és más neves színházak társulatának tagjaként is elismertté vált.

Tordy Géza nem csupán a színpadon, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is tevékenykedett tanárként. Rendezőként is sikeres volt, főrendezőként több színházat is vezetett, köztük a veszprémi Petőfi Színházat és a Győri Nemzeti Színházat.Az elismert művész szakmai pályájának elismeréseként 1991-ben Kossuth-díjat kapott, és 2008-ban a grémium választása alapján megkapta a Nemzet Színésze címet.

Tordy Géza művészetében mindig is fontos volt a belső feszültség, az érzelmi mélység és az indulatok átélése. Karakterei romantikus és modern hősöket is megformáltak, és játékában mindig érvényesült az olykor vad szenvedély.

Búcsúzunk tőle egy nagyszerű művészként és emlékezetes alakításai által, melyek örökre a magyar színháztörténet részét képezik. Tordy Géza emlékét örökre őrizzük szívünkben, és hálásak vagyunk minden pillanatáért, amit a színpadon eltöltött. Isten nyugosztalja őt!Hirdetés