Kezdőlap AKTUÁLIS FRISS HÍR – Több havi nyugdíjat ad egy összegben a kormány, íme...

FRISS HÍR – Több havi nyugdíjat ad egy összegben a kormány, íme a lista kik vehetik igénybe

Hirdetés

Azok számára, akik 2024-ben a korábbi évben, 2023-ban megállapított nyugdíjukat választják, lehetőség nyílik hat hónapra visszamenőlegesen a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek már a korábbi időpontban is teljesültek.

 

Hirdetés

Az adó.hu oldalán közzétett információk részletezik a lehetőségeket.

Ha valaki már jogosult a nyugdíjra, de nincsenek olyan körülmények, amelyek miatt azonnal szükséges lenne a nyugdíj felvételére, felmerülhet a kérdés, mikor lenne célszerű az ellátást igénybe venni.

A döntés időzítésének két fő aspektusa van: Ha 2023-ban vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összege a 2023. évi szabályok szerint kerül kiszámításra, és már részesülünk a 2024-es nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj 2024-ben esedékes összegében.

Ellenben, ha a jogosultság már 2023-ban bekövetkezett, de a nyugellátás igénylését elhalasztjuk 2024-re, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024-es számítási szabályok alapján történik, és csak 2025-ben részesülünk az éves nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj is ebben az évben lesz először esedékes.A számítási szabályok változásával járó eltérések befolyásolhatják a nyugdíj összegét, és ezért érdemes alaposan megfontolni a döntést.

A visszamenőleges igényérvényesítési lehetőség egy fontos szempont. Abban az esetben, ha valaki 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett dönt, hat hónapra visszamenőlegesen igénybe veheti a nyugellátást, feltéve, hogy a jogosultsági feltételek már ebben a korábbi időpontban is teljesültek.

A visszamenőleges igényérvényesítés esetén a nyugdíj összege is kifizetésre kerül, és a döntés előnye, hogy egy összegben megkapjuk a több havi nyugdíjat. Emellett, ha a korábbi időszakban dolgoztunk, utólag a levont társadalombiztosítási járulékot is rendezni kell.Fontos megjegyezni, hogy a visszamenőleges igényérvényesítési lehetőség csak a hat hónapos határidőn belül lehetséges az előző évre vonatkozóan. A döntést az érintetteknek június végéig kell meghozniuk az előző év decemberéig terjedő időszakra vonatkozóan.

Miért lehet előnyös a nyugdíjigénylés elhalasztása? Ha a körülmények megengedik, nem szükséges azonnal a nyugdíjkorhatár betöltését követően igénybe venni a nyugdíjat. A nyugdíj megállapítása nélküli további munka az öregségi nyugdíj összegét kedvezően befolyásolhatja.

Aki a nyugdíjjogosultságot megszerezte, és a nyugdíjkorhatár után tovább dolgozik, 30 nap szolgálati idő megszerzése esetén nyugdíjnövelésben részesül. A növelés mértéke 30 naponként az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka.A döntés tehát számos tényezőtől függ, és érdemes alaposan mérlegelni, hogy mikor és milyen módon kívánjuk igénybe venni a megállapított nyugdíjat, figyelembe véve a visszamenőleges igényérvényesítés lehetőségét és az esetleges előnyöket.

Hirdetés
loading...