Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos változás lép életbe a nyugdíjaknál – Sok pénz a tét

Fontos változás lép életbe a nyugdíjaknál – Sok pénz a tét

Hirdetés

Az idős emberek számára jó hírek érkeztek a nyugdíjelőlegekkel kapcsolatban, ugyanis 2024-ben változások lépnek életbe a nyugdíj előlegekre vonatkozó előírásokban.

 

Hirdetés

Az új rendelkezések értelmében minden év elején, a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik, amíg a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges szorzószámok közzétételre nem kerülnek.

Fontos megjegyezni, hogy az előleg megállapítása nemcsak ebben az időszakban lehetséges, hanem az eljárás során, amikor a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása történik.Ez azért lehet szükséges, mert gyakran nehézségekbe ütközhet az összes szükséges adat beszerzése, például régebbi munkabéradatok esetén.

Azonban nem minden változik. A nyugdíj összegének véglegesítésekor az előleg összege beleszámít a nyugellátás teljes összegébe. Tehát ha az előzetes adatok alapján kiszámított előleg kevesebb, mint a végleges nyugdíjösszeg, akkor az előleg módosítása során lehetőség van arra, hogy a különbözet nagyságrendje javuljon.

Ezek a változások új lehetőségeket teremtenek a nyugdíjigénylők számára, különösen a hosszabb ideig tartó ügyintézési idővel járó nyugdíjesetekben.Az új rendelkezések szerint, ha az eljárás megindításától számított négy hónapon belül nem bírálják el az igényt, az igénylő kérheti az előleg összegének módosítását az időközben beszerzett adatok alapján.

Ez a módosítás általában a magasabb összegű előleg megállapítását célozza meg, de ritka esetekben fordulhat elő, hogy a korábbi adatok alapján megállapított előleg összege kevesebb lesz a későbbi adatok alapján, amely a további különbözet nagyságrendjét javíthatja az előleg módosításakor.

Hirdetés