Kezdőlap EGÉSZSÉG Figyelmeztető jelek, hogy a vérnyomásod veszélyesen magas

Figyelmeztető jelek, hogy a vérnyomásod veszélyesen magas

A magas vérnyomás egy veszélyes egészségügyi állapot, amely akkor áll fenn ha a vér még nyugalmi állapotban is nagy nyomást fejt ki az erek falára.

 

A statisztikák szerint a betegség körülbelül 1,1 milliárd embert érint világszerte. Ha nem kezelik időben, növeli a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

A magas vérnyomással rendelkezőknek legtöbbször nincsenek tüneteik, ezért a legtöbben nem is tudnak betegségükről. Számos gyógyszer van, amely segíthet a magas vérnyomás kezelésében, de ez mind átmeneti megoldás, amely nem szünteti meg a mögöttes okokat. A szakértők szerint a legjobb megoldás az életmódváltás.

A legjellemzőbb tünetek

Fejfájás ébredéskor
Mellkasi fájdalom
Magas pulzusszám
Látási rendellenességek
Gyakori orrvérzés

A magas vérnyomás esetén a helyes táplálkozási irányelvek betartása elengedhetetlen

Cukor

A British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyakori cukorfogyasztás veszélyesebb az egészségre, mint a túlzott sófogyasztás. A kutatók az élelmiszeripar által felhasznált cukorra mutatnak rá, a természetesen, gyümölcsökben előforduló cukrokról nem esik szó.

Transz zsírok
Ez a fajta zsír nagy mennyiségben megtalálható a kekszekben, süteményekben, előre csomagolt krémes tortákban és péksüteményekben, szaloncukrokban, bonbonokban, töltött ostyákban. Ezek a zsírsavak jelentősen növelik a magas vérnyomás kockázatát.

Alkohol

Az alkohol tartalmú italok kis mennyiségben is nagyon magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Amellett, hogy károsítják a májat, elhízást is okozhatnak és ez egyértelmű kockázati tényezője a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának. Napi 1,5 egység alkoholos itallal elérhető. 1 egység = 1 pohár sör / 1 dl bor / 1 koktél / 2cl rövid ital

Nátriumban gazdag élelmiszerek

A napi só szükséglet 1-2 gramm. Ennél lényegesen többet 10-15 grammot viszünk be naponta. Az elfogyasztott só 80%-a rejtett formában a feldolgozott élelmiszerekben (húskészítmények, levesek, sajtok, készételek, péksütemények, rágcsálnivalók) van benne.


Koffein

Kávéban, bizonyos teákban, energiaitalokban, egyes üdítőkben található. Ha rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztják, az nagyon veszélyes lehet. Növeli a vérnyomást, ezért ajánlott mértékkel fogyasztani.

A napi rutinba ajánlott beilleszteni

Omega-3 zsírsavat (tengeri halak, dió, repceolaj, étrend kiegészítő)

Rostban gazdag élelmiszerek (minden zöldség, gyümölcs)

Káliumban gazdag élelmiszerek (nyers gyümölcsök, zöldségek)

Fehér tea (napi 3 csésze)

Rendszeres testmozgás (súlycsökkentés, vérkeringés serkentése)

Kikapcsolódás (pihenés, stressz csökkentése)

tudasfaja.com

loading...