Kezdőlap AKTUÁLIS Fény derült a Szent Korona ferde keresztjének titkára

Fény derült a Szent Korona ferde keresztjének titkára

Hirdetés

Egy fiatalokból álló kutatócsoport részletes dokumentációt készített az ereklyéről, melyben a korona legkorábban készült ábrázolás is előkerült.

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben indított Lendült programjának keretein belül 2012-ben kezdték meg a kutatás. A „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport most négy új kötetben mutatja be az elért eredményeket. Céljuk a magyar királyi korona, a koronázási jelvények és a koronázások 1526 és 1916 közötti történetének vizsgálata volt.

Hirdetés

Újdonságnak számít, a Szent Korona legkorábbi, 1553 és 1559 közé tehető hiteles ábrázolásának megtalálása a müncheni városi könyvtár egyik kódexében, egy Habsburg családi krónikában- olvasható a cikkben.

ferde-korona2

További eredmény a képeken is jól látszik, miszerint, a kereszt sokáig egyenes volt a korona tetején. A fiatal kutatók szerint, feltehetően 1638-ban egy feszítővassal ferdítették el, amikor III. Ferdinánd feleségének, Mária királynénak a koronázásakor a koronaláda kulcsát elfelejtették a koronázásra elhozni, s a ládát titokban fel kellett feszíteni.

Forrás:nol.hu

Hirdetés