Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Ezt teszi egy nagyszülő szervezetével az unokákra való vigyázás

Ezt teszi egy nagyszülő szervezetével az unokákra való vigyázás

Ha eddig bűntudatot éreztél, amikor megkérted a szüleidet, hogy vigyázzanak az unokára, mert elintéznivalód akadt, akkor hagyj fel vele. Friss tanulmányok szerint azok a nagyszülők, akik vigyáznak az unokáikra, hosszabb ideig élnek.

A kutatást több, mint 500, 70 éves vagy annál idősebb életkorú vizsgálati személy bevonásával végezték el. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik segítettek az unokák nevelésében, vagy rendszeresen vigyáztak rájuk, 7 évvel tovább éltek.

A lektorált tanulmányt az Evolution and Human Behavior (Evolúció és Emberi Viselkedés) című folyóiratban publikálták.

Azok az emberek, akik nem gondoskodtak másokról, átlagosan 4 évvel élték túl a tanulmány befejeztét. A nagyszülők fele pedig, aki vigyázott unokáira, a tanulmánytól számítva még 10 évet élt.

A kutatás alapján megállapították, hogy lefoglalva az időse embereket, célt adva mindennapjaiknak, továbbra is aktívak maradnak.

‘Fajok túlélése’

“Ez a kapcsolat egy olyan mechanizmusnak köszönhető, amely mélyen, az evolúciós múltunkban gyökerezik, amikor a gyermekek gondozásában való segítés kritikus volt a faj túlélése szempontjából.” – jegyezte meg Sonja Hillbrand, a szerzők egyike, a svájci Bázeli Egyetem pszichológia tanszékéről.

“Azok a személyek, akiknek nincs kapcsolatuk az unokáikkal, megtapasztalhatják annak negatív hatásait az egészségükre nézve.” 

A már felnőtt unokák bármi nemű segítése is hozzájárul a hosszabb élettartamhoz, bizonyította a tanulmány. A tudat, hogy hasznosak vagyunk mások számára, célt ad az életünknek, így az egészségünkre is jó hatása van későbbi életkorokban.

“A gondoskodás célt ad az ember életének, hasznosnak érzi magát miatta mások számára a társadalomban. Aktívan tartja az egyént fizikálisan és mentálisan is.” – jegyezte meg Bruno Arpino, a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem professzora.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...