Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ezt kell tenned a rózsáddal még a tél beállta előtt!

Ezt kell tenned a rózsáddal még a tél beállta előtt!

Hirdetés

A rózsák a legkedveltebb virágok a világon. Szinte nincs olyan kert, udvar, vagy köztér, amit ne díszítene a több színben pompázó, illatozó virágok hada.

 

Hirdetés

A téli hideg ellen ajánlott védelmet biztosítani a rózsáknak, ha jövőben is élvezni szeretnénk pompájukat.

Ilyenkor ősszel ajánlott szakszerű takarással ellátni őket, hogy ki ne fagyjanak a hideg időben a tövek.

A hibrid rózsafajták valamivel ellenállóbbak, ezeket, főleg, ha már idősebbek, nem muszáj takargatni.

A fiatal, vagy gyéren ültetett töveket viszont mindenképp védenünk kell az időjárási viszontagságoktól.

Október 15-17 után neki kell fognunk előkészíteni a rózsákat a téli időjárásra.

Annak függvényébe, hogy milyen éghajlatú zónában lakunk ez a munkálat szeptemberre, de akár novemberre is eltolódhat.

Mielőtt letakarnánk a rózsát, el kell végeznünk az őszi metszést rajta. Ezzel a művelettel meghosszabbíthatjuk a növény élettartamát, elősegítjük a bőségesebb virágzást.

Az oltott rózsatöveket minél kisebbre vágjuk vissza. A futórózsákat viszont nem szükséges nagyon visszavágni, mert egy drasztikus metszés során elveszítik az eddig kialakított formájukat.

A magasra növő egyenes szárú rózsákat ⅓ részre vágjuk vissza, és a lehulló részt, meg a levélzetet hagyjuk meg talajtakarónak. A körülötte levő avart gereblyézzük a tőhöz.

A levágott rózsákat egy fa védőtetővel is boríthatjuk, majd erre tegyünk egy műanyag fóliából borítást. A hosszabb ágakat az esőzés utáni második napon tudjuk úgy lehajtani, hogy ne törjenek el.Télire készülve a rózsák tövét borítsuk be 2-2 lapát földdel, vagy/is szalmával. Ez a borítás a leendő hajtásoknak is védelmet nyújt a fagy ellen. Ne használjunk fűrészkorpát, vagy tőzeget, ugyanis nem megfelelő a vízelvezető képességük, és az átengedett víz rá fog fagyni a rózsatőre.

Mit kell tennünk?

1.Szedjük le a virágokat, az épeket vigyük be a vázába, a kissé hervadtakat pedig szárítsuk meg, jó lesz lakásillatosítónak.

2.Szedjük le a zöld hajtásokat, elszáradt leveleket, és vágjuk vissza nagyjából egyforma hosszúságúra a töveket.

3.Vékony lécekből készítsünk egy állványt a rózsák köré, majd fedjük be műanyag borítással.Ez a fóliaház szerű építmény védelmet biztosít a szél, eső, havazás, és fagy ellen is.

Hirdetés