Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Ezért különlegesek azok, akik elsírják magukat egy-egy filmen!

Ezért különlegesek azok, akik elsírják magukat egy-egy filmen!

MEGOSZTÁS

Tudtad, hogy ha sírsz egy filmen vagy egy videón az sokat elárul a személyiségedről? Bár nem egy ritka dologról van szó, sokan mégis úgy tartják, főként a férfiak, hogy az ilyesfajta megnyilvánulás gyengeségre utal, de igazából nem ez a helyzet.

A képernyők előtt való könnyhullatás valójában egy ember empátiára és a könyörületességre való képességét bizonyítja és egyáltalán nem szégyellni való dolog.

Empátia, kölcsönhatás az emberekkel

Az empátia egy olyan emberi tulajdonság, amely képessé tesz minket arra, hogy adekvát reakciót tanúsítsunk mások érzelmi megnyilvánulásaira. Általa képesek vagyunk mentálisan a másik ember érzelmeinek forrását azonosítani és intuitív ódon beleilleszkedni az adott szituációba. Ez a képesség megmutatja, hogy az ember mennyire érős altruista hajlammal rendelkezik.

Ugyanez történik akkor is, amikor egy filmet nézünk, és szembe kerülünk egy karakterrel vagy jelenettel, amely bizonyos érzelmi válaszokat vált ki belőlünk. Még ha a valóságban tudjuk is, hogy mindez csak fikció, igaziként éljük meg érzelmi szinten. Ha ilyenkor elsírjuk magunkat az egyszerűen csak azt bizonyítja, hogy mennyire együttérzőek tudunk lenni másokkal.

Saját emlékek

Néha a könnyek annak kapcsán törnek a felszínre, hogy egy adott élethelyzet előhív a memóriánkból egy olyan emléket, ami velünk is megtörtént, de még nem sikerült teljesen feldolgoznunk. Ez az egészséges tudatalatti folyamat segít nekünk abban, hogy feldolgozzunk régmúlt eseményeket és idővel teljesen elengedjünk.

Oxitocin

Ezeknek az érzelmi megnyilvánulásoknak természetesen tudományos háttere is van. Kutatók kimutatták, hogy amikor egy személy ily módon reagál egy érzelmi impulzusra, akkor a szervezetében egy hormon, az oxitocin szintje megemelkedik. Ennek hatására sokkal inkább képesek vagyunk érzelmileg kötődni egymáshoz. Ez szabadul fel akkor is, amikor az anya szoptatja a csecsemőjét, ezáltal segítve kialakítani a mélyebb kötődést.

A lényeg, hogy bátran potyogtasd a könnyeit, akár otthon a kanpén, akár egy moziban, hiszen ez sokkal inkább a mentális és érzelmi erősség jele, semmint a gyengeségé.

tudasfaja.com

loading...