Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezért keletkeznek pattanások a háton. Betegség is okozhatja!

Ezért keletkeznek pattanások a háton. Betegség is okozhatja!

A pattanások nagyon zavaró esztétikai problémát tudnak okozni, de a legtöbbször nem csak ennyiről van szó. Minden megjelenő pattanás hátterében komolyabb, szervezetünket befolyásoló okok állnak. Érdemes minél előbb kideríteni ezeket az okokat, ha folyamatosan visszatérő, soha múlni nem akaró pöttyökkel van dolgunk és már nagyon unjuk.

 

A különböző testtájakon megjelenő pattanások különböző szervrendszeri problémákra engednek következtetni. Például az állunkon megjelenők nőgyógyászati gondokra, petefészket, méhet érintő problémákra utalnak.

A száj mellett felbukkanók emésztőrendszeri gondokat, míg a fenéken megjelenők hormonháztartás egyensúlyának felborulását jelzik. A hátunkon jelentkező zavaró pöttyök hátterében sem feltétlenül a nem megfelelő ruhaviselet áll.

Mégis mi lehet az oka a hátunkon megjelenő pattanásoknak?

Sokan hiszik azt, hogy a legnagyobb befolyásoló tényező ilyenkor a nem jól kiválasztott ruhadarab, mint például a műszálas, szoros anyagok, amelyek nem engedik szellőzni jól a bőrünket, így az izzadás folyamatos irritációt okoz. Az ilyen darabok rendszeres viselete természetes nem tesz jót a bőrnek, azonban, ha ezeket pamut darabokra lecserélve még mindig nem tudtunk megszabadulni a pattanásoktól, akkor mélyebbre kell ásnunk a probléma gyökeréhez.

Ha azt tapasztaljuk, hogy ezen a területen gyakran megjelennek pattanások, akkor elsősorban gondoljunk valamilyen tápcsatornát érintő gondra. Nagy valószínűséggel tartalmaz az étrendünk olyan anyagokat, amelyeket egyáltalán nem tolerál jól a szervezetünk, mint például glutén vagy tejtermékek, esetleg valamilyen allergén, amiről még nem tudunk. Okozhatja a máj túlterheltsége is, a sok méreganyagtól nem tud megtisztulni a szervezetünk és így látjuk kárát.

Egyre több nőt érintő probléma a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma, illetve a női nemi hormonok egyensúlyának felborulása, ami szintén kiütközhet ilyen formában.

Fontos, hogy kiderítsük, mi lapulhat meg a háttérben, így minél hamarabb elejét vehetjük a problémának. Nem kell, hogy együtt éljünk vele.


Mit tehetsz?

Elsősorban érdemes felkeresned egy orvost és kikérni a véleményét. Hasznos lehet megvizsgáltatni magad, mert előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszeralkotókat nem tolerálsz, mint a glutén vagy a tejfehérje, stb.

Emellett otthoni módszerekkel is próbálkozhatsz, hogy a tüneteket enyhítsd. Jó megoldás lehet, ha rendszeresen radírozod a kényes területet, olyan testradírral, amely olajmentes és szalicilsavat tartalmaz. Ezáltal megtisztíthatod a bőrfelületet, megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől és a faggyútól, amelyek elzárhatják a pórusokat. Javasolt még megpróbálni arctonikkal is rendszeresen áttörölni a bőrt.

tudasfaja.com

loading...