Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a pajzsmirigyrák jelei, amit minden nőnek tudnia kellene

Ezek a pajzsmirigyrák jelei, amit minden nőnek tudnia kellene

Bár ez ijesztően hangzik, szakértők szerint mégsem kell aggódni. Mert igaz ugyan, hogy a pajzsmirigyrák egyre gyakoribb, de ennek oka elsősorban az, hogy manapság biztosabban ismerik fel az orvosok a betegséget a vizsgálatok fejlődése miatt. Sokszor fedezik fel úgy a bajt, hogy a beteget teljesen más egészségügyi panasz miatt ultrahang vizsgálatra küldik, és a felvételeken veszik észre a pajzsmirigyben az apró csomókat. Pedig a pajzsmirigyrák tüneteit nem is olyan nehéz kiszúrni. Ha a következő tünetek valamelyikét tapasztalod, feltétlenül vizsgáltasd ki magad.

Ha csomót tapintasz a nyakadon

Ha csomót tapintasz a nyak elülső részén, ahol a pajzsmirigy található, és ez a csomó hetek múlva sem tűnik el magától, fordulj orvoshoz. Riadalomra ilyenkor sincs ok, mert az elváltozás az esetek 90 százalékában jóindulatú – folyadékkel telt cisztát, jódhiányos strúmát vagy autoimmun pajzsmirigygyulladást jelent. Viszont ha a csomó gyorsan nő, és átmérője eléri vagy meghaladja az 1 centiméteres nagyságot, feltétlenül vizsgáltassa ki magát.

Ha beduzzad a nyaki nyirokcsomó

Egy egyszerű nátha is okozhat nyaki nyirokcsomó duzzanatot, de ha a duzzanathoz nem társul semmilyen hurutuos, lázas tünet, akkor bajt jelez. Ha ilyesmit tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Ha nehezen tudsz nyelni

Ahogy a daganat nő, megnehezíti a nyelést. Mivel egy megfázás vagy más vírus is okozhat nehezített légzést, nem kell rögtön a legrosszabra gondolni. Viszont ha a nyelészavar nem múlik el pár hét alatt, érdemes kivizsgáltatnod magad.

Ha megváltozik a hangod

Ahogy a pajzsmirigy a daganat miatt nő, úgy a nyelőcső és légcső jobban nyomódik, ami zavart okozhat a hangképzésben. Ha a rekedtséggel, megváltozott hanggal nem járnak megfázásos panaszok, az gyanús jel.

Ha nehezen tud beszélni, enni


Ezek a tünetek csak a nagyon előrehaladott daganatos megbetegedés esetén jelentkeznek, ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen keresd fel az orvost.

Ilyenek a pajzsmirigyrák túlélési esélyei

A kezelési mód a daganat típusától, méretétől és előrehaladottságától függ. Az 1 cm-nél kisebb papilláris karcinóma esetén például semmilyen kezelésre nincs szükség, csak fél évenkénti kontrollra. Ez ugyanis veszélytelen. A nagyobb és agresszívebb daganatokat el kell távolítani, de az egész pajzsmirigy kivételére ritkán kerül sor (ez esetben pajzsmirigyhormon-pótlásra van szükség). Előfordul, hogy sugárkezelésre és kemoterápia van szükség a teljes gyógyuláshoz. A gyógyulási esélyek nagyon jók: az 5 éves túlélési arány 1-es és 2-es stádiumú papilláris és follikuláris pajzsmirigyrák esetén 100 százalékos.

loading...