Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Érdekes dolog derült ki a mozgólépcsőkről, amitől téged is kiráz majd a...

Érdekes dolog derült ki a mozgólépcsőkről, amitől téged is kiráz majd a hideg!

Emberek milliói használják naponta a mozgólépcsőt, de mégis kevesen tudják, hogy pontosan min is állak valójában, amikor ezt használják.

Tulajdonképpen kerekek és láncok hálózata mozgatja, melyeket egy elektromos motor kelt életre, csakúgy, mint a szállítószalag esetén, hiszen ha úgy vesszük a mozgólépcső is egy szállítószalag, csak lépcsőkkel.

Mindenki látott már mozgólépcsőt nem igaz? Az elején és a végén a lépcsők egymásba olvadva egy lapos felületet képeznek, hogy könnyebben fel és le tudjunk közlekedni. Ám vajon miért barázdáltak a lépcsők?

A barázdált lépcsőknek igazi története van: a régebbi modellek fából készültek és teljesen sima felülettel rendelkeztek, ám ezek könnyen lángra kaptak, csakúgy, mint az egyik londoni metróállomáson történt tűzesetnél. A tüzet a fából készül mozgólépcső kigyulladása okozta, ugyanis egy aprócska gyufaszál bekerült a lépcsők táblái közé és az ott felgyülemlett zsírt és piszkot a súrlódás következtében lángra lobbantotta.

Innentől kezdődött a barázdált mozgólépcsők gyártása, ugyanis egy beépített kefe, könnyen ki tudja söpörni a barázdákba bekerülő szemetet. A barázdák ráadásul még arra is szolgálnak, hogy megelőzzék a cipőtalpak vagy bármi más becsípődését a szerkezetbe, szóval nem csak esztétikai, hanem nagyon praktikus szerepük is van a mozgólépcső barázdáinak.

Forrás

loading...