Kezdőlap AKTUÁLIS Emelik a nyugdíjkorhatárt? Ennyi évesen lehet csak nyugdíjba menni

Emelik a nyugdíjkorhatárt? Ennyi évesen lehet csak nyugdíjba menni

Hirdetés

Az elöregedő társadalom problémája egész Európát sújtja, és ez egy olyan kihívást jelent, amely széles körű hatással van az államháztartásra, a munkaerőpiacra, valamint az egészségügyi és szociális ellátórendszerre.

 

Hirdetés

Az Európai Unión belül egyre több ország néz szembe azzal a ténnyel, hogy az idősebb lakosság aránya folyamatosan növekszik, miközben a fiatalabb munkaerőhiány miatt egyre kevesebb aktív dolgozó jut egy idős, magatehetetlen generációra.

Ennek következtében az állami kiadások a nyugdíjazás és az idősek ellátása terén növekednek, ami hosszú távon fenntarthatatlanná válhat.

Magyarországon a nyugdíjkorhatár nem olyan régen, 2022-ben, emelkedett 65 évre. Ez az intézkedés sokak körében elkeseredettséggel fogadta, különösen azok körében, akik már közel jártak a nyugdíjkorhatárhoz.A nők számára is 65 év a korhatár, de ők már 40 év igazolható szolgálati idővel is jogosultak a nyugdíjra. Magyarország nem egyedül áll ebben a kérdésben, több uniós ország is hasonlóan magas nyugdíjkorhatárral rendelkezik.

A nyugdíjkorhatár emelésének hátterében az áll, hogy az államoknak egyre nagyobb terhet jelent az idős lakosság ellátása. Emiatt több uniós ország tervez további szigorításokat a nyugdíjrendszerben, hogy fenntarthatóvá tegye azt. Németország például 2031-től a nyugdíjkorhatárt 67 évre emeli, Spanyolországban ugyanez a változás 2027-től lép életbe.Dániában még radikálisabb intézkedéseket terveznek, és 2035-től 69 évet céloznak meg nyugdíjkorhatárként. Hollandiában is emelkedik a nyugdíjkorhatár, 2028-tól már 67 év és 3 hónapra nő.

Az elöregedő társadalom kihívásokat és lehetőségeket is rejt magában. Egyrészt a növekvő idős lakosság tapasztalata és tudása fontos erőforrás lehet a munkaerőpiacon, ugyanakkor az idősek egészségügyi és szociális ellátása komoly terhet jelenthet a költségvetésnek.

Fontos az egyensúly megtalálása a fenntartható nyugdíjrendszer és az idős lakosság szükségletei között.Magyarországon jelenleg nincs hír további nyugdíjkorhatár-emelésről, de az uniós tendencia figyelemre méltó. Az elöregedő Európa közös kihívásokat állít minden tagország elé, és az intézkedések meghozatala a fenntartható jövő érdekében kiemelkedő fontosságú.

Hirdetés