Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Elutasították a súlyos betegségben szenvedő fiú kezelését, mert drága a gyógyszer! Milyen...

Elutasították a súlyos betegségben szenvedő fiú kezelését, mert drága a gyógyszer! Milyen világ az ilyen?! Egy megosztással kérlek jelezd, ha te sem értesz ezzel egyet!

Hihetetlen és elszomorító, hogy mik történnek a világban.. Ez a 14 éves kisfiú cisztás fibrózisban szenved. Mivel túl drága lenne a gyógyszeres kezelése, nem akarnak rajta segíteni az orvosok. De mégis hogyan lehetséges ez?

Joe Barnes nem biztos, hogy ki tudja járni az iskolát, mivel betegsége végzetes is lehet, hiszen a kór a máját és a tüdejét támadta meg. Nem tudja rá szedni a megfelelő gyógyszert, mivel több mint 36 millióba kerül a kezelési költsége. A gyógyszer, amit Orkambinak hívnak, pedig tudna segíteni Joe állapotán, tudna enni, normálisan levegőt venni, és kevesebb időt töltene a kórházakban

A Vertex árulja a gyógyszert, de nem tud dűlőre jutni a Klinikai Minőségellenőrző Intézettel (NICE) és az NHS-sel, így az Egyesült Királyságban nem forgalmazható. Köztudott, hogy az Orkambi radikális változást tud okozni: 50%-al megnő az esélye az életben maradásra annak, aki cisztás fibrózisban szenved. Már kapható Amerikában és Európában, de a NICE nem akarja felvenni a kiajánlható szerek listájára, a magas költsége miatt.

Mindeközben Joe bátyja, aki szintén beteg, rengeteg időt tölt a kórházakban, diabétesze van, refluxos. Amit megeszik, az a tüdejébe kerül – emiatt nem tud könnyen enni.

„Alig tud levegőt venni, folyton betegnek érzi magát: nem biztos, hogy be fogja tudni fejezni az iskolát. A közérzete majdnem egyenlő a nullával. Bárcsak látnák Joe-t, azok, akik meghozzák a döntést. Azt gondolják, hogy minden a pénzről és az anyagi forrásokról szól, de ha látnák ahogy a fiam fekszik a kórházban, vagy egy gépre van kötve … Nagyon beteg, olyan, mint egy csontváz. Mi történne, ha az ő gyermekükről lenne szó? Amikor tudod, hogy egy pici rózsaszín pirula segíteni tudna. Ahogy Joe mondja: az egyetlen dolog, amit a cisztás fibrózis nem befolyásol, az az agyam. Cukorbeteg, májbeteg. Visszaöklendezik ételeket a tüdejébe, szóval meg kellett műteni, hogy ne legyen beteg, de nem sokat változott a helyzet.” – mesélte édesanyjuk a Mirror-nak.

Az elmúlt két évben a család a gyógyszer árusítása mellett kampányol. 2014-es adat szerint Angliában 3296 embernek lenne szüksége erre a kezelésre.

És tényleg hat az Orkambi: a 16 éves Jessica Cranfield élete gyökeresen megváltozott, miután sikerült megrendelniük a gyógyszert, úgy, hogy az anyja magánúton kikönyörögte a gyártótól, hogy adják oda neki. De ez nem mindenkinek sikerül sajnos.

Jessica azt mondta: „Nagyon szerencsés vagyok, hogy megkaptam a gyógyszert. Előtte nem tudtam elsétálni a szoba egyik oldaláról a másikra. Kívánom, hogy minden beteg, akinek szüksége van Orkambira, megkaphassa.”

De van remény: ha megszerzik a megfelelő mennyiségű aláírást, a parlament elé fog kerülni az ügy. Januárban, Elle Morris – 11 évesen – már belehalt a betegségbe. Az ő emlékére elindították az „Elle akarata” nevű kampányt, hogy a gyógyszer Angliában is kapható lehessen, és ez a törvényhozók elé kerüljön.

Ez az eset ugyan nem hazánkban történik, de ugye itthon is hallani lehetett hasonlóról.. Egy megosztással kérlek jelezed, ha az emberi élet többet ér bárminemű pénzél, és hogy, Te sem értesz egyet ezzel!

Forrás:noizz.hu

loading...