Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Egy kertész nagy trükkje: így lesz gyönyörű szép zöld és gyommentes a...

Egy kertész nagy trükkje: így lesz gyönyörű szép zöld és gyommentes a pázsit!

Sok ember számára a szép, rendben tartott pázsit igazi büszkeség forrás. A gyommentes, buja gyep fenntartása azonban nem kevés munkába kerül, hacsak nem tartunk be néhány igazán fontos szabályt. Még akkor is, ha a fűszálak kissé gyengék vagy versenyezniük kell a gyomokkal, javítható a helyzet némi türelemmel és gondos odafigyeléssel. 

Hogyan lehet dúsabb a fű?

Levegőztesd meg a gyepet

A tél végével érdemes alaposan meglevegőztetni a gyepet egy erre a célra alkalmas pázsit levegőztető gereblyével. Ezáltal több oxigén juthat be a talajba és a víz és tápanyagok is könnyebben elérik majd a fűszálak gyökerét.


Fűmagvetés

Vásárolj olyan fűmagot, amely már eleve megtalálható az udvarodon. Ha bizonytalan vagy, akkor kérj segítséget a gazdaboltban vagy a kertészeti áruházban. A vetőmagot alaposan szórd el az egész gyepen, azután pedig jól locsold meg. Győződj meg róla, hogy olyan fűfajtát válassz, amely alkalmas az adott éghajlatra.

Rendszeresen távolítsd el a növényi hulladékot

Az elhalt növényi részek (fűszál, szárak, gyökerek) megfojthatják az egészséges gyepet. Ha kicsi a pázsit, egy egyszerű gereblye tökéletes megteszi, ha nagyobb, akkor egy lombseprűvel is jó munkát végezhetsz.

Öntözz megfelelően

A víz nagyon fontos dolog minden növény számára. Mindig figyelj oda, hogy a pázsit elegendő vízhez jusson. Ha túl keveset kap, akkor a fű elhalhat, miközben a túl sok is rossz hatással van rá. Mindig kora reggel locsolj, ne a nagy melegben. Hetente legalább 2,5-4cm vizet kell, hogy kapjon a fű és heti 2-3-szor kell locsolni, nem pedig naponta. Onnan tudod, hogy elég vizet kapott, hogy leszúrsz egy nagyjából 15 cm-es csavarhúzót a földbe. Ha belemegy, akkor jó, ha nem, akkor még öntözésre lesz szüksége.

Nyírd helyesen
Az ember mindig kísértést érez, hogy a lehető legrövidebbre vágja a pázsitot, hogy utána jó darabig még ne kelljen újra. Ez azonban nem jó gyakorlat, mivel röviden a fűszálak sokkal kiszolgáltatottabbak a kártevőkre és az időjárásra is. Soha ne vágd rövidebbre, mint a fűszál hosszának 1/3-a.

Rendszeresen alkalmazz trágyát

Válassz a füved típusához legjobban illő műtrágyát. A legjobb tavasszal és ősszel gyakrabban kezelni vele. Nyáron már csak ritkábban és kevesebb trágyát használva. Érdemes egy alapos öntözés utáni napon trágyázni.

Tartsd kordában a gyomokat

Kiemelkedően fontos, hogy a gyomnövények ne vehessék át az uralmat. Erre szuper tippeket olvashatsz ebben a cikkben!

tudasfaja.com

loading...