Kezdőlap EGÉSZSÉG Egy évig csak lejárt szavatosságú ételeket evett – Megdöbbentő dolgot tapasztalt!

Egy évig csak lejárt szavatosságú ételeket evett – Megdöbbentő dolgot tapasztalt!

Amikor elmegyünk kedvenc élelmiszerboltunkba bevásárolni és haladunk végig az összeírt listánkon, az esetek legnagyobb részében két dolgot megvizsgálunk a kiválasztott terméken. Az egyik az összetevők listája, a másik pedig a lejárati dátum.

Az igazság szerint alapvetően mindenki a ‘lejárati dátum’ kifejezést használja, ám sokkal pontosabbak a ‘minőség megőrzési idő’ – minőségét megőrzi és a ‘fogyaszthatósági idő’ – fogyasztható kifejezések.

Mi a különbség?

A minőség megőrzési időt hosszabb ideig eltartható termékeken szoktak feltüntetni, ám ez egy olyan időpontot jelöl, amelyet a gyártók a termékek minőségére vonatkozóan határoznak meg. Tehát ez után az időpont után már nem garantálják a legjobb minőséget (állaga, íze, külleme változhat), ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az egészségre kockázatos az élelmiszer.

A fogyasztási időt gyorsan romló élelmiszereknél szokták meghatározni, mint pl. húsok és húskészítmények, tejtermékek, stb., azaz olyan élelmiszereknél, amiket frissen csomagolnak be. Ha ez az időpont lejár, akkor utána már fennállhat egészségügyi kockázat.

Lényegében sokkal több élelmiszert dobunk a szemetesbe, mint kellene, csupán azért, mert a feltüntetett lejárati dátumot meghaladta, miközben nem is biztos, hogy az egészségre káros hatással lenne.

Scott kísérlete

Scott Nash, a Mom’s Organic Market élelmiszerüzlet tulajdonosa kísérletet végzett, melynek lényege az volt, hogy egy éven keresztül ő és családja (gyermekei is) fogyasztottak olyan ételeket és élelmiszereket, amelyek már túllépték a minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági időt.

“Az egész egy joghurttal kezdődött, amit a hűtőben találtam és már 6 hónapja lejárt, de készíteni akartam egy smoothie-t és ez volt az egyetlen joghurt otthon.” – mesélte Scott.

Ez a joghurt volt az, ami motiválta őt, hogy kipróbáljon valami újat. Ahelyett, hogy kidobta volna az élelmiszereket, olyan termékekből készített ennivalót, amit a konyhában talált, de már lejárt szavatosságú volt.

Scott nem szereti a pazarlást, ezért bizonyításképpen, hogy így is lehet biztonságosan étkezni, eldöntötte, hogy családjával közösen lejárt szavatosságú ételeket fognak enni egy teljes éven keresztül. Ezek között szerepelt tej, tejszínhab és hús is, ám semmi bajuk nem lett tőle.

Scott a következőt tanácsolja az embereknek:

“Bízz a szemedben és az orrodban, mert valószínűleg az a legjobb teszt mind közül.”

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...