Kezdőlap EGÉSZSÉG Döbbenetes! Ez vár a testedre, ha nem kap elegendő napfényt!

Döbbenetes! Ez vár a testedre, ha nem kap elegendő napfényt!

Hirdetés

Amikor a bőrünket napsugárzás éri, a testünkben elkezdődik a D-vitamin vagy közismert nevén a napfény vitamin termelődése. Ez a vitamin, ami valójában egy hormon, nagyon fontos szerepet játszik a szervezet megfelelő működésében. Azok, akik kerülik a napsütést vagy nem jutnak elegendő mennyiséghez, számos negatív következményt tapasztalhatnak meg.

Gyenge csontok

Régóta ismert, hogy a kalcium és a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok megfelelő épülésében és átépülésében. A kalcium vékonybélből való felszívódását és ezáltal a csontok épülését is támogatja a D-vitamin. Hiányában csontsűrűség csökkenés, csontritkulás alakulhat ki.

Hirdetés

Láb deformitások

Mivel a D-vitamin megkönnyíti a foszfátok és a kalcium felszívódását, nagyon fontos szerepet játszik a csontos deformitások kialakulásában. Kalcium hiányában a csontszerkezetben deformitások alakulhatnak ki.

Vastagbélrák

Tanulmányok kimutatták, hogy ha kevés napfény éri a bőrt, a sejtekben a D-vitamin szintje alacsony lesz, ami hozzájárulhat a rák kialakulásához. A D-vitamin megfelelő szintje nagyobb túlélési eséllyel párosult vastagbélrákos betegek esetében.

A D-vitamin szintet vérvizsgálat során tudják meghatározni. Az optimális 30 ng/ml felett van.


Depresszió

A modern társadalomban széles körben jellemző az asztal melletti számítógépes munkavégzés és az sem meglepő, ha valaki késő este tér haza az irodából. Az emberek több időt töltenek benn a négy fal között, néznek filmet vagy játszanak videojátékokon, semmint a szabadban mozognának. A D-vitamin nagy befolyással van a hangulatra és hiányában sokkal hajlamosabbak lehetünk a depresszióra.

Bőrproblémák

A pikkelysömör az immunrendszer betegsége miatt alakul ki, így a megfelelő mennyiségben bevitt D-vitamin segíti a probléma javulását. Az napsugárzásnak való kitettség hatékony módja lehet a pikkelysömör, az akne, az ekcéma és egyéb bőrproblémák kezelésének.

Hízás

Az izomgyengeség, a csontfájdalom és a csontdeformitás is hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, mivel a szervezet kevésbé képes aktívan zsírt égetni. A D-vitamin és a leptin nevű hormon összedolgoznak a testsúly szabályozásában. A zsírsejtekben előállított leptin jelet küld az agynak, hogy a szervezet jóllakott. A D-vitamin segíti ennek a jelnek a továbbítását az agyhoz, így a hiánya akadályozza ezt a folyamatot. A következmény túlevés lehet.

Értelmi hanyatlás

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kognitív zavar és a demencia a D-vitamin hiányaként jelentkező állapotok listájába sorolandó. Mivel az agysejtekben a D-vitamin receptorai (érzékelő, ingerfelvevő sejt, sejtszerv) nagy számban előfordulnak, ezért a vitamin alacsony szintje jelentős szellemi funkcióromlást eredményezhet.

D-vitamin hiány kezelése

A vitaminnak 3 fő forrása van: a napsugárzásnak való kitettség, az egészséges táplálkozás és az étrend kiegészítők. Ha a kiegészítésen gondolkodsz, akkor érdemes előtte vérvizsgálatot végeztetni és szakemberrel konzultálni.

tudasfaja.com

Hirdetés