Kezdőlap AKTUÁLIS Döbbenet – Most jött a hír Mészáros Lőrincről

Döbbenet – Most jött a hír Mészáros Lőrincről

Hirdetés

Mészáros Lőrinc másfél évvel ezelőtt egy érdekeltségén keresztül bevásárolta magát az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-be, ahol akkor még a három tulajdonos egyike volt.

 

Hirdetés

Az Mfor legfrissebb információi szerint azonban mostanra több lépésben egyedüli tulajdonossá vált a cégben.

Az EMvia Energiakereskedelmi Kft. jelentősége abban rejlik, hogy ez a vállalat látja el árammal a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. A tulajdonszerzés folyamata több szakaszban, különféle alapokon és alapkezelőkön keresztül történt.

A történet a következőképpen alakult:

    1. Kezdeti tulajdonosi struktúra: A cég, amely akkor még Central Energy Trade Kft. (CET) néven működött, 2015 óta egyedüli tulajdonosa a Tensor-Média-Print Kft. volt.
    2. Névváltás és tulajdonrészek megosztása: 2022-ben, a névváltással egy időben, a Tensor-Média-Print Kft. három részre osztotta a tulajdonrészét. Ekkor egy Mészáros-érdekeltség, a Status Energy Magántőkealap megszerezte az egyik részt.  1. Tulajdonrész növelése: 2023 szeptemberében a Status Energy Magántőkealap kivásárolta az eredeti tulajdonos Tensor-Média-Print Kft.-t, így a tulajdonrésze 52,93 százalékról 78,43 százalékra nőtt.
  2. Végső kivásárlás: A maradék 21,57 százalék az Aapril Kommunikációs Kft. birtokában volt. Először egy másik Mészáros-féle alap, a Gaius Magántőkealap szállt be társtulajdonosként az Aapril Kommunikációs Kft.-be. 2024 április 10-én pedig az immár Mészáros-közeli Aapril kiszállt az EMviából, így Mészáros Lőrinc egyedüli tulajdonossá vált.

Az EMvia mint kereskedő az ország egyik legnagyobb napelemparkjától, a Bükkábrányi Energiaparktól szerzi be az áramot, amelyet a Mészáros-csoport vállalatainak juttat el.

A Bükkábrányi Energiapark tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely szintén a Mészáros-féle Status Energy Magántőkealap tulajdonában van.

A napelempark üzemeltetését és karbantartását a Mátrai Erőmű Zrt. végzi, amely szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott egészen 2020-ig, amikor az állam lett a többségi tulajdonos.Az állami tulajdonszerzés részletei körül azonban sok a homályos pont, amelyekről az Mfor korábban már részletesen beszámolt.

Ez a tulajdonosi átrendeződés és az EMvia jelentősége jól mutatja, hogyan épít ki Mészáros Lőrinc egyre szorosabb kontrollt energetikai érdekeltségei felett, és hogyan biztosítja vállalatai számára az energiaellátást saját forrásokból.

Hirdetés