Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Pszichológusok szerint boldogabbak azok, akik korábban felteszik a karácsonyi díszeket

Pszichológusok szerint boldogabbak azok, akik korábban felteszik a karácsonyi díszeket

Mind tudjuk, hogy mi történik abban a pillanatban, amikor véget ér a halloween. Bizony, a karácsonyi dekorációk egyből kikerülnek a boltokba és a vásárok is szinte azonnal kezdetüket veszik. Sokan a szájukat húzzák rá, hogy mire ez a nagy sietség, ám kiderült, hogy nem csupán egy agresszív marketing fogásról van szó.

Deborah Serani pszichológus szerint boldogabbá tehet minket, ha már idejekorán megkezdjük a karácsonyi dekorálást. Elmondása szerint a karácsonyi díszítés képes fokozni a dopamin termelést, amely a jutalomközpont hormonja és felszabadulásakor jobban érezzük magunkat.

De mégis miért tesz minket boldoggá egy olyan egyszerű dolog, mint a karácsonyi dekorálás?

Részben a nosztalgikus élmény miatt. Amikor gyerekek voltunk, a karácsony egy igazán varázslatos esemény volt és akkor, amikor dekorálunk, ezek a boldog pillanatok jutnak az eszünkbe és képesek vagyunk azt a varázslatot bizonyos értelemben újra és újra megélni.

“A dekoráció egyfajta kapcsot vagy ösvényt képez régmúlt, varázslatos gyermekkori emlékeinkkel, amelyek izgalommal voltak átitatva. Ennek értelmében korábban kitéve a díszeket, ezt a boldog izgalmat hosszabbíthatjuk meg.” – jegyezte meg Steve McKeown, pszichológus.

Ha rossz emlékek kötődnek a karácsonyhoz…

Természetesen nem mindenkinek vannak örömteli karácsonyi emlékei, sőt vannak olyanok, akik életében a karácsonyhoz valamilyen tragikus esemény kapcsolódik. A dekorálás a rossz emlékeket is felidézheti.

Erre az esetre Elizabeth Lombardo, pszichológus azt tanácsolja, hogy alkossunk egy új hagyományt az ünnepi időszakra. Például utazzunk el valahová a megszokott környezetünkből vagy végezzünk önkéntes munkát. Elmondása szerint a következő karácsony ebben a szellemben már sokkal örömtelibb lesz.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...