Kezdőlap AKTUÁLIS Bejelentette a kormány – Augusztustól hatályba lépnek a szabályok

Bejelentette a kormány – Augusztustól hatályba lépnek a szabályok

Az augusztusi árstop kivezetése nem vezet áremelkedéshez a hatósági áras termékek esetében. Valójában egyes élelmiszerek ára a rögzített árhoz képest még olcsóbban is beszerezhető. Az árak stagnálók vagy enyhén csökkenő tendenciát mutatnak, és nincs jelentős áremelkedés. Az egyetlen termék, amelyre komoly mértékű árnövekedés várható, a kivétel.

Az augusztusi árstop megszüntetése nem vezet drámai áremelkedéshez a hatósági áras élelmiszerek esetében. A rendelkezésre álló piaci adatok szerint az árstop megszűnésével ezeknek az élelmiszereknek az ára gyakorlatilag nem változik, sőt egyes termékek ára akár jelentősen is csökkenhet. A kormányrendelet alapján az ársapkák kivezetése nem azonnal, hanem egy átmeneti időszakot követően, lépésről lépésre történik meg, így fokozatosan térnek vissza az érintett nyolc élelmiszer piaci árai.Az augusztus elsejétől megszűnő szabályozott árazás tényleges hatása valóban nem azonnal érezhető, mivel az erről szóló kormányrendelet korlátozza az üzletláncokat jelentős áremelésre. A kereskedőknek egy átmeneti időszakot kell átvészelniük, amelyben még nem alkalmazhatnak jelentős árrés növelést a korábban árstop alatt álló termékek esetében.

Ez azt jelenti, hogy az üzletek nem azonnal reagálhatnak az árstop megszűnésére drasztikus áremeléssel. A kormányrendelet lehetőséget ad az árazás fokozatos korrekciójára, de csak októberig kell várniuk a jelentős áremeléshez.

Így az augusztus elsejétől megszűnő hatósági ár a kereskedők számára nem jelent azonnali árváltoztatási lehetőséget, hanem a jövőbeni árképzés szempontjából fokozatosabb beavatkozást tesz lehetővé.Az árstop megszűnését követő átmeneti időszakban, azaz augusztus elsejétől szeptember 30-ig a kereskedőknek nem lesz engedélyezett drágábban értékesíteni a hatósági ár alá eső élelmiszereket, még akkor sem, ha a beszerzési áruk magasabb. A kormányrendelet emellett úgynevezett kötelező akciózást is előír a nyolc élelmiszerre, amelynek értelmében hetente két terméket legalább 15 százalékos árengedménnyel kell kínálniuk az üzleteknek.

Az árstop megszüntetése nem jelent azonnali drasztikus áremelkedést a szabályozott árú élelmiszerek esetében, mivel a kereskedőknek az átmeneti időszakban nem lesz szabad emelniük az árakat. Ezzel az intézkedéssel az infláció és az élelmiszerárak emelkedésének ütemét próbálják korlátozni, valamint fokozatosan térnek vissza a piaci árakhoz.

Az árstop intézkedése eredetileg csak két hónapra volt tervezve, de végül az előbbi okok miatt hosszabb ideig, egészen 2021. októberig maradt érvényben.A 2021. októberi árakon kapható élelmiszerek közé tartozik a 2,8 százalékos UHT tej, a csirkemell és a csirke far-hát, a sertéscomb, a napraforgó-étolaj, a kristálycukor, valamint a búzafinomliszt. Az árstop hatására a kormány később további két termék, a burgonya és a tojás árát is 2022. szeptember 30-i értéken rögzítette.

Az ársapkák megszüntetését a kormány a piaci szereplők nyomásának hatására, valamint az inflációs fordulathoz kötötte, de az árak normalizálódása váratott magára, és a vártnál lassabban és később kezdődött el. A tavalyi, történelmi árrobbanás kihívásokat jelentett az infláció kezelésében, és a kormány kénytelen volt megvizsgálni az árstop intézkedésének hatásait és fenntarthatóságát.

Igen, a kormányrendelet által rögzített árstop megszüntetése valóban aggodalomra adott okot a drámai áremelkedések miatt, de a helyzet azóta már javuló tendenciát mutat. A nyilvánosan hozzáférhető adatok, különösen az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közölt információk alátámasztják, hogy az érintett termékek kiskereskedelmi beszerzési árai nem emelkedtek jelentősen, és néhány termék ára akár csökkent is.

A világpiaci folyamatok, különösen az energiaköltségek normalizálódása és a mezőgazdasági alapanyagok áresése hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztói árak is mérséklődjenek. Az AKI által közölt kiskereskedelmi beszerzési átlagok alapján látszik, hogy az érintett élelmiszerek árai alig változtak, és akár jelentős árcsökkenés is várható az árstop után.Ez azt jelenti, hogy a piaci szereplőknek nem lehet jelentős áremelést alkalmazni az érintett termékeken a kormány által megszabott időszakig, így a fogyasztók megfelelő védelemben részesülnek az árak emelkedésével szemben. A normalizálódó piaci feltételek és az árcsökkenési trendek lehetővé teszik, hogy az árstop utáni időszakban az érintett élelmiszerek ára stabilizálódjon vagy akár csökkenjen.Az árstop megszűnése után augusztustól az érintett termékek árai várhatóan változni fognak. Az Agrárközgazdasági Intézet által közölt adatok alapján az árstopos termékek ára a következőképpen alakulhat:

  • 2,8 százalékos UHT tej: 275-300 forint (jelenleg 300 forint)
  • Napraforgó étolaj: 420-480 forint (jelenleg 744 forint)
  • Búzafinomliszt: 185-210 forint (jelenleg 230 forint)
  • Sertéscomb: 1600-1700 forint (jelenleg 1600 forint)
  • Csirkemell: 1750-2100 forint (jelenleg 1800 forint)
  • Tojás, 10 darabos (csomagolói átadási ár): 580-700 forint (jelenleg 900 forint)
  • Burgonya (nagybani ár): 400-500 forint (jelenleg 500 forint)
  • A kristálycukor kiskereskedelmi beszerzési ára nem nyilvános, de a cukor világpiaci árának jelentős emelkedése miatt a kiskereskedelmi ár jelentősebben, 600-700 forintra is emelkedhet.
A várható árváltozások alapján az étolaj és a tojás ára jelentősen csökkenhet, míg a többi élelmiszer ára ugyanannyiba kerülhet, mint most. Azonban fontos megjegyezni, hogy az árrobbanás előtti alacsonyabb árszínvonal visszatérése nem valószínű, mivel az árak a globális folyamatok és a kormányzati intézkedések hatására változnak, és októbertől megszűnik a kereskedőkre vonatkozó átmeneti korlátozás. Ezért a hosszú távú árak továbbra is a piaci és gazdasági körülményektől függenek.