Kezdőlap AKTUÁLIS Bajba kerülhetnek a magyar családok – Sokan nem tudnak erről

Bajba kerülhetnek a magyar családok – Sokan nem tudnak erről

Hirdetés

Szakértők egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy egyre több bűnöző veszi célba a gyermekeket és tizenéveseket a személyazonosságukkal kapcsolatos csalásokhoz.

 

Hirdetés

Ez a probléma sok család életét megkeserítheti, mivel gyakran évekig rejtve marad a szülők elől.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelentése szerint tavaly 22 229 esetben jelentettek be 19 év alatti amerikaiakat érintő személyazonosság lopást, ami a bejelentések 2%-át teszi ki.

Jennifer Leach, az FTC munkatársa szerint ez csak a jéghegy csúcsa, mivel sok áldozat nem tesz bejelentést, és a probléma mérete sokkal nagyobb, mint amit a statisztikák tükröznek.A bűnözők számos módszert alkalmaznak a gyermekek személyes adatainak megszerzésére. Ennek egyik módja az adatbázisok feltörése, de egyre gyakoribb, hogy közvetlenül online fórumokon keresztül lépnek kapcsolatba a gyermekekkel.

Ezek után hitelkártyákat, kölcsönöket vagy akár állami juttatásokat igényelnek a nevükben.

Az ilyen bűncselekmények súlyos következményekkel járhatnak az érintett fiatalok számára. Domingo Guerra, az Incode Technologies vezetője szerint gyakran csak akkor derül fény a csalásra, amikor a gyermek felnőttkorban hitelt próbál igényelni, és ekkor derül ki, hogy valaki más már használta az ő személyazonosságát.Az FTC azt tanácsolja a szülőknek, hogy legyenek nagyon óvatosak, ha valaki gyermekük személyes adatait kéri el, és mindig tájékozódjanak arról, hogyan védhetik az érzékeny információkat.

Fontos, hogy minden eladásra vagy kidobásra szánt technikai eszközről töröljék a személyes adatokat, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.A gyermekek személyazonosságának lopása súlyos probléma, amelyre mind a szülőknek, mind a hatóságoknak oda kell figyelniük, hogy megóvják a legsebezhetőbbeket a bűnözők manipulációjától.

Hirdetés