Kezdőlap AKTUÁLIS Baj van a csapvízzel – Íme a térkép, hol a veszélyesebb a...

Baj van a csapvízzel – Íme a térkép, hol a veszélyesebb a helyzet

Hirdetés

A Népegészségügyi Központ (NNGYK) decemberben közzétette legfrissebb jelentését Magyarország ivóvizének minőségéről, kiemelve a területi eltéréseket és azon problémákat, melyek továbbra is kihívást jelentenek a vízminőség fenntartása terén.

 

Hirdetés

A jelentés szerint az országos helyzetkép kedvező, és az Ivóvízminőségi adatbázisba bevitt több mint 54 000 vízminta eredménye alapján a legtöbb vízminőségi jellemző 99-100%-os megfelelést mutatott az előírt szabványoknak. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy területi eltérések továbbra is fennállnak.

Az egyik kiemelt probléma a közüzemi vízművek hatósági teljeskörű ellenőrzésének lemaradása. A leterheltség és a kapacitáshiány miatt több megyében elmaradtak a helyszíni ellenőrzések, különösen Veszprém és Hajdú-Bihar megyében. Bár a helyszíni ellenőrzéseken nem tapasztaltak jelentős közegészségügyi hiányosságokat, kisebb problémák miatt néhány esetben intézkedésre került sor.A vízminőségét évtizedeken át meghatározó tényezők közül kiemelkedik az arzén, bór, fluorid és ammónium. Az arzén korábban közel 400 település ivóvízét érintette határérték feletti koncentrációval, de az Ivóvízminőség-javító Programnak köszönhetően 2022-ben csak 11 település maradt érintett.

A jelentés azonban rámutat arra, hogy további problémák merülnek fel, például az új technológiák üzemeltetésével kapcsolatos lakossági panaszok és a klórozási melléktermékek, mint a trihalometánok (THM), jelenléte.

A vízminőség-ellenőrzések során az egyedi (üzemi) rendszerek esetében is fennálló kapacitáshiány és terheltség miatt elmaradtak, különösen Nógrád és Veszprém megyében. A klórozási melléktermékek, mint például a trihalometánok (THM), problémákat okozhatnak az ivóvíz minőségében, hosszú távú fogyasztás esetén pedig az egészségre ártalmasak lehetnek.A jelentés további problémákat is azonosít, mint például a mikrobiológiai szennyezések (E. coli, Enterococcus baktériumok) és az ivóvíz másodlagos szennyezése az elosztóhálózatban.

Az elöregedő hálózatok, karbantartási igények növekedése és a szükséges rekonstrukciók elmaradása jelentős kihívások elé állítják az ivóvízellátó rendszereket.Az Ivóvízminőség-javító Program eddigi eredményei mellett a jelentés rámutat arra, hogy folyamatos figyelem és intézkedések szükségesek ahhoz, hogy Magyarország ivóvize továbbra is magas minőségű és biztonságos legyen.

A szakemberek és hatóságok együttes erőfeszítéseire van szükség ahhoz, hogy az ország lakossága megfelelő ivóvízhez jusson, és az egészséget nem veszélyezteti semmilyen szennyeződés.

Hirdetés